Blind Höna

Sedan 2001

Retorik på högsta nivå

25 november 2004 | 4 kommentarer

Dagens krönika av Thomas Friedman i New York Times är retorik på allra högsta nivå. Läs och njut av hur han konsekvent och stilsäkert bygger hela texten på att upprepa motsatsparet ”In my next life, I want to be X …. If I can’t be X, I want to be Y” – men hur han samtidigt genom att använda flera klasssiska retoriska grepp undviker att göra det tråkigt:

”… If I can’t be a Republican House member, I want to be Latrell Sprewell, the guard for the Minnesota Timberwolves. I want to say with a straight face that if my owner will only give me a three-year contract extension for a meager $21 million, then he’s not worth working for, because ’I’ve got my family to feed.”

Yes, I want to be Latrell Sprewell. At a time when N.B.A. games are priced beyond the reach of most American families, when half the country can’t afford health care, when some reservists in Iraq are separated from their families for a year, including this Thanksgiving, I want to be like Latrell. I want to make sure everyone knows that I’m looking out for my family – and no one else’s.

If I can’t be Latrell Sprewell, I want to be …”

Thomas Friedman: In My Next Life (NYT, 25 nov 2004)

Den som vill spana efter retoriska knep kan hitta exempel på stegring; på parallelism (låta flera på varandra följande stycken ha liknanade struktur) med anafor (att börja på varandra följande stycken på samma sätt); på chiasm (omkastad parallelism) och conduplicato (att upprepa ett nyckelord i det föregående stycket i början av nästa), samt anadiplosis (att upprepa det man slutar ett stycke med i början av det följande).

(I mitt nästa liv vill jag bli talskrivare.)

Relaterat på Blind Höna: Retorikskatt – med ljud (13 aug 2003)

Kommentarer

4 kommentarer to “Retorik på högsta nivå”

 1. Simon
  november 27th, 2004 @ 22:48

  Har du några boktips om man är intresserad praktisk användning av retorik i vardagen?

 2. jonas
  november 28th, 2004 @ 06:13

  Göran Häggs böcker ”Praktisk retorik” (1998) och ”Retorik idag” (2002) är både roliga och praktiskt användbara.

 3. Simon
  november 28th, 2004 @ 15:34

  Tack! Ska kolla in dem.

 4. Parlamentsledamöternas lönsamma extraknäck : Blind Höna
  februari 28th, 2015 @ 10:23

  […] tal när han avgick som brittisk utrikesminister på grund av Irakkriget (i mars 2003). Eller det här lilla stycket av Thomas Friedman. Taggar: blogg100 > David Cameron > satir > The Independent > UKKategori: Ekonomi, media och […]

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se och ett engelskspråkigt syskon på stupidsystem.org.

Arbetet med bokprojektet "Den svenska bloggens historia" bloggas på blogghistorien.se.

RSS-flöde

Sök

Admin