Blind Höna

Sedan 2001

Bloggar som verktyg i Sydostasien: tillräckligt enkla, tillräckligt kraftfulla

31 december 2004 | 6 kommentarer

Det är intressant att se hur webbloggar relativt snabbt börjat användas som sätt att organisera hjälparbete, att få folk att hitta varandra, att identifiera saknade, med mera. Se till exempel ”Web logs aid disaster recovery” hos BBC.
Vi såg det även i USA under presidentvalskampanjen: hur opinionsarbete kring debatter eller väljarundersökingar organiserades med hjälp av bloggar.
Det mest intressant är nämligen att webbloggformatet egentligen inte är sådär rasande bra som projektverktyg. Det finns andra som är bättre.
Men. Bloggar är tillräckligt bra, och tillräckligt enkla. De är också tämligen standardiserade, vilket underlättar för många användare.
Tillräckligt bra/tillräckligt enkelt är ett begreppspar som jag funderar mycket över just nu. I det ligger mycket i hemligheten av vilka verktyg eller system som fungerar, som används uthålligt. Alltför många system och verktyg vill vara för bra, vill kunna allt, och blir i teorin kraftfullare men samtidigt så komplexa att finesserna inte används.
Papper och penna är, tror jag, ett exempel i den fysiska världen på tillräckligt bra/tillräckligt enkelt. Mejl och mejlprogram i den digitala. Och just – bloggar.

Kommentarer

6 kommentarer to “Bloggar som verktyg i Sydostasien: tillräckligt enkla, tillräckligt kraftfulla”

  1. annette
    december 31st, 2004 @ 05:01

    Vaknade du sedan?????

  2. Bengt
    december 31st, 2004 @ 06:22

    Det verkar som bloggen har fått ett genombrott. Framför allt som ögonvittnens källa. Många tidningar har börjat se bloggens kraftfullhet.
    Kul att se att man kan vara hjälte även framför datorn.
    Se min post.
    http://paradox66.blogspot.com/2004/12/bloggare-skapar-bloggar-fr.html

  3. Gustav
    december 31st, 2004 @ 12:21

    Good enough engineering är verkligen intressant. Det finns något liknande över Howard S. Beckers idéer om skrivandets konst.

  4. Fredrik
    december 31st, 2004 @ 12:49

    ”Worse is Better” brukar det kallas i datorvärlden (aka ”The New Jersey approach”).
    Och egenskapen du letar efter hos verktygen är måhända ”The Pencil-like Quality” — förmågan hos verktyget att försvinna ur användarens medvetande, även om han/hon bara använder verktyget sporadiskt.

  5. Fredrik
    januari 1st, 2005 @ 11:43

    Förresten, en sak jag saknat är en ”officiell insatsblog”. Om man kontinuerligt följer UD:s, räddningsverkets, luftfartsverkets och rikspolisstyrelsens sajter får man oändligt mycket mera (och mer konsistent) information än våra stora tidningar klarar av (eller snarare, är villiga) att ge — men informationen finns inte samlad någonstans, och allt för ofta är den inte publicerad på ett ”webbigt” vis (inga permalänkar, PDF-filer för enstaka sidor med text, etc).
    En blogg med länkar till allt nytt som publiceras av de inblandade myndigheterna, med korta sammanfattande notiser där så är lämpligt, skulle göra susen.

  6. Jonas
    januari 2nd, 2005 @ 08:04

    Fredrik, jag har framfört ditt förslag till en relevant myndighet och jag har anledning att tro att det kommer att kunna bli verklighet. Inte den här krisen, men förhoppningsvis nästa.

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin