Blind Höna

Sedan 2001

From Russia, with bluegrass

27 mars 2005 | Ingen har kommenterat än

Berings strait
Det här måste väl vara ett bra exempel på slumpens vägar: Ett gäng tonåringar från Sibirien som lär sig spela bluegrass, som hamnar i USA och kämpar för att få skivkontrakt och slå igenom…
Vad heter ett rysk-amerikanskt crossover-band? Bering Strait, förstås.
Musikaliskt är det otroligt kompetent, men ack så snäll pop – med en liten, liten aning bluegrass-känsla.
Det som dock låter lite kul rysk-amerikansk crossover är undantaget: när de tar den ryska folkmelodin Poruschka-Poranja och lägger på bluegrasskomp. (Hördes i bakgrunden i bar-scenen i förra veckans avsnitt av Alias.) Ingen mp3 att ladda ner från deras sajt, men klicka framåt i sajtens jukebox så kan man höra ett utdrag (med usel ljudkvalitet).
Ovanligt, men inte alldeles nytt eller unikt. Baba Yaga gjorde samma sak i början av 90-talet, bland annat en egen version av ”Back in the USSR”.
Uppdatering 28/3: ”Baba Yaga” (som är en häxa i rysk folktro) är en kul ljudkombination, tycker tydligen många artister. Det är till exempel en-minuts instrumental ståltrådsgitarrpop med The Route 66 Killerl (nedladdningsbar från amazon); dessutom titelspår på en CD med Annbjorg Lien, norsk hardangerfela-folkrock. Spåret ”Loki” finns också att ladda ner från Amazon.

Kommentarer

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin