Blind Höna

Sedan 2001

Om plötsliga opinionskantringar

29 juni 2005 | Ingen har kommenterat än

Nedanstående är Jan Wiklunds kommentar till notisen Sockertoppen nådd?”. Jag lyfter upp den här bland annat för att den ska bli sökbar (sökfunktionen här på Blind Höna letar tyvärr inte i kommentarerna), men också för att den är värd att hållas fram i sin egen rätt:

”Det fanns en konkret orsak [till att klorblekt papper försvann, JS anm], som just har att göra med långvarigt, men också strategiskt skickligt, arbete av miljöorganisationer.
Massor med lokala miljögrupper hade länge försökt få sin kommun att köpa icke klorblekt papper men fått höra att ’nej det finns inte på marknaden’. När de vände sig till pappersbruken fick de höra att ’det finns ingen som vill ha sånt papper’.
Alltså gick miljögruppernas gemensamt via sin riksorganisation, Miljöförbundet, till Kommunförbundet och ställde tillsammans med dem ihop en kundundersökning, frågade alla kommuner om de var intresserade av att köpa icke klorblekt papper. Sen tog man alla ja-svar och gick med detta till pappersbruken. Det minsta av dem, Munkedals bruk var intresserat och började tillverka. Sen var stenen i rullning.
Det var alltså inte ’marknaden’ som efterfrågade icke klorblekt, det var en folkrörelseorganiserad marknad som gjorde det. Ett helt nytt politiskt koncept?”

Kommentarer

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin