Blind Höna

Sedan 2001

”Öppnare mot stängare”

1 juli 2005 | 2 kommentarer

lars_ola.jpgVi som bloggar är ofta övertygade och entusiastiska om fördelarna med öppet informationsutbyte – i alla de besläktade skepnader som det nu visar sig, som bloggar i sig, och andra tjänster som Flickr, Delicious, Furl, etc. etc.
Men är vi överoptimistiska eller naiva? Lars Ilshammar (bilden till vänster) och Ola Larsmo (till höger) pekar i den ny boken ”404 – Utflykter i glömskans landskap” på de andra krafterna, de som vill stänga eller begränsa tillgången till information – skydda den med patent- och upphovsrättslagar och proprietära system. Och stängarna är faktiskt starkare, menar de.
– Någon har sagt att om alfabetet uppfanns idag skulle det patentskyddas och behöva licensieras ut, jämförde Lars Ilshammar på presskonferensen.
Larsmos och Ilshammars huvudtes är att infrastrukturen i det nya informationssamhället borde vara ett gemensamt politiskt projekt – inte överlåtas till enbart marknaden.
Jag återkommer med en utförligare recension av boken.

Kommentarer

2 kommentarer to “”Öppnare mot stängare””

  1. Erik Starck
    juli 1st, 2005 @ 15:19

    Jag är inte övertygad. Att stänga inne information brukar vara en dålig affär.
    Dessutom, det finns ett anti-pattern i mjukvara som heter ”design by committee”. Det beskrivs så här:
    ”Committee designs are overly complex and lack a common architectural vision.”
    http://www.antipatterns.com/arch_cat.htm
    Skulle man låta politikerna bestämma är det just design by committee man skulle få. Stora, feta, långsamma, icke-dynamiska system. 5-årsplaner. Kompis-datorer. Digital-TV.
    Sådant behöver vi inte.
    Digital-TV är för övrigt ett mycket bra exempel på vad jag menar. Det kostar miljarder, är stort, fett, långsamt och ingen kommer att använda det om 5-10 år när allt går via IP. Usch.

  2. jonas
    juli 1st, 2005 @ 19:34

    Om det inte framgick tydlig: Larsmo och Ilshammar menar också att det är en dålig ide att stänga in informationen, men att de krafterna trots allt kan vinna, och vi får en utveckling som är sämre än den kunde ha varit.

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin