Blind Höna

Sedan 2001

Powerpoint, igen

17 augusti 2005 | Ingen har kommenterat än

SvD hade på tisdagen (16 aug) artikeln ”Power Point-presentationer är farliga”.
Det som presenteras som en nyhet (”Nu är det bevisat”) är ett referat av den pamflett som Edward Tufte publicerade 2003. NY Times berättade historien 14 dec det året. En kopia av artikeln fanns med lite kommentarer på Hönan i januari 2004: PowerPoint gör dig korkad. (Läs förresten gärna den följande notisen också: Bröööööl – eller, vad som verkligen gör världen korkad)
Tuftes häfte var ingalunda något ”bevis”, och ifrågasattes snabbt av många. Psykologiprofessorn och designgurun Don Normans sågar Tufte rejält i intervjun PowerPoint Usability: Q&A with Don Norman. Han har senare också skrivit själv, lite mer utförligt, på sin egen sajt: In Defense of PowerPoint.

* * *

Vad som stör mig är egentligen inte att SvD presenterar ett par år gammalt debattinlägg som en nyhet – det kan ju vara angeläget ändå – men hur okritiskt och sloppigt det görs.


Det visar sig ju inte vara SvDs artikel; de har bara skrivit av norska Dagbladet: PowerPoint gjør deg dum.
Dagbladet har i sin tur skrivit av nyhetsbrevet MandagMorgen, som tyvärr ej har artikeln på nätet. (Och när SvD skriver att Dagbladet talat med powerpoint-användare är det inte rätt; det är MandagMorgen som gjort det. Dagbladet skriver heller inget om ”bevis”.)
Så vad vi läser är ett referat i (minst) tredje hand.
Jag läste något i NY Times för ett tag sedan: Sarah Boxer raljerade över ”… so many bloggers sitting at home staring into their computer screens and watching other bloggers blog other bloggers …” (Internet’s Best Friend (Let Me Count the Ways), 30 juli).
I Sverige satte sig Tomas von Vegesack på samma höga hästar i DN (Internetdemokrati, 2 juli): I en tidning, skriver han, ”kvalitetsgranskas texterna”. Läsarna ”utsätts för överraskningar och får anledning att ifrågasätta sina värderingar”. När det gäller bloggar, däremot, uppsöker där läsarna ”åsikter som överensstämmer med sina egna. De vill få sina vanföreställningar bekräftade”.
Lever main stream media upp till den bilden? I det här fallet: knappast, eftersom varken Dagbladet eller SvD ens brytt sig om att hitta Tuftes egen sajt för att länka till den: än mindre googlat ”tufte powerpoint” för att upptäcka att det gav 35 900 träffar, många från 2003 …
Visst är det här ett enstaka fall, men gamla medias märkliga oförmåga och/eller ovilja att ge sammanhang och perspektiv är tyvärr alltför utbredd. Tänk på hur Maja Aase på Bloggforum 2 berättade att man i Sveriges Radio var förbjudna att nämna några andra webbadresser än sin egen.
Tvärtemot vad Vegesack tror, ger istället de flesta bloggar – genom att samla och presentera länkar till källorna och till andra artiklar och inlägg – läsarna betydligt mer än SvDs slarviga rewrite.

Kommentarer

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin