Blind Höna

Sedan 2001

Krångligt datasystem stjäl läkarnas tid

22 oktober 2005 | Ingen har kommenterat än

Att söka medel från Socialstyrelsen för att driva kvalitetsregister är så krångligt att patienterna blir lidande. Det tycker läkare som tröttnat på att sitta timtals vid datorn för att fylla i ansökningsuppgifter, skriver Dagens Medicin (12 okt 2005).
– Att göra ansökan tar flera dagar, eftersom det som man fyllt i ena dagen fallit bort när man ska fortsätta med ansökan dagen därpå. Man blir väldigt trött på det här, eftersom man vill lägga sin arbetstid på patienterna, säger Kerstin Ström, överläkare vid Blekingsjukhuset i Karlskrona till Dagens medicin.
I ett brev til Socialstyrelsen skriver hon ”Jag har inget emot att ge relevant information i en ansökan men jag blir mycket upprörd av det sanslösa slöseri av läkartid som Socialstyrelsens ansökningsprogram för kvalitetsregister ger upphov till”.
– Det har varit problem med detta i flera år, säger Kerstin Ström.
Dagens medicin skriver att Socialstyrelsen i ett par år försökt ”få rätsida på dataprogrammet som ska hantera ansökningarna, men hela tiden stött på nya problem”.
Min kommentar: Det är ju inte fel, men kanske lite typiskt, att man anlägger patient-perspektivet för att rapportera om något som uppenbarligen är ett arbetsmiljöproblem för läkare. Även om patienterna inte blir direkt lidande, borde inte läkarna – eller några användare! – utsättas för sådana undermåliga verktyg.
Det är också möjligen intressant att Dagens Medicin inte ser det som en IT-fråga – varken i papperstidningen eller på nätet finns artikeln under sektionen ”IT i vården” (på nätet finns den inte alls, inte ens för prenumeranter).
Sammantaget ger det ytterligare utrymme för funderingar om den ”blinda fläck” som tycks finnas runt arbetsmiljön innan för skärmen – den digitala arbetsmiljön.
Relaterat på Blind Höna/Digital arbetsmiljö:
”Mer komplicerad datoradminstration” minskar effektiviteten inom sjukvården
Datoriserade journaler svåra att förstå

Kommentarer

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin