Blind Höna

Sedan 2001

Vaksamhetens pris 3: när olika säkerhetskrav kolliderar

23 oktober 2005 | Ingen har kommenterat än

När allt fler verktyg blir datoriserade och uppkopplade på nätet drabbar datavirus inte bara det som vi traditionell t tänker på som ”datorer”. Datortomografi-apparater, ultraljudsapparater, digitala bildutrustningar, hjärtövervakningsanläggningar på svenska sjukhus har alla slagits ut av datavirus eller internatmaskar, skriver Dagens Medicin (Datavirus allvarligt hot mot patientsäkerheten på sjukhus, 12 okt 2005).

Olika säkerhetskrav blockerar här varandra. De medicintekniska apparaternas virusskydd kan inte uppdateras i samma takt som virusskyddet på övriga delar i nätverket:

”EU:s regler föreskriver nämligen att ingen utom tillverkaren får göra ändringar i mjukvaran.

– Och det är en omständlig procedur för tillverkarna att göra ändringar i applikationerna eftersom dessa måste valideras, säger Gustav Johnsson, chef för medicinsk teknik vid Västerbottens läns landsting.

På sjukhusens avdelningar för IT och medicinsk teknik ser man med oro på vad det bristande skyddet för virussmitta i nätverksanslutna medicintekniska apparater kan ställa till med.

– Detta har tidigare varit ett eftersatt område och vi arbetar nu intensivt med att förbättra skyddet mot virusangrepp, berättar Per Gillström, vice sjukhusdirektör och ansvarig för IT-frågor på Karolinska universitetssjukhuset.”

Tidigare på Blind Höna:
Vaksamhetens pris, 22 okt 2005
Vaksamhetens pris 2: ännu en helhetsaspekt på användbarheten, 23 okt 2005

Kommentarer

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin