Blind Höna

Sedan 2001

Språklig söndag 2: (Förra) årets slang

8 januari 2006 | 2 kommentarer

”Göra en pudel” (påkommet av en krisrådgivare Jebsen på Burson-Marsteller) blev årets nya uttryck i Sverige 2002 (och blir en film redan i februari i år). Finns det något lika bra från 2005? Svenska språknämndens nyordslista 2005 ger inga självklara kandidater.
I USA har Historical Dictionary of American Slang utnämnt ”jump the couch” till årets slang 2005 – med betydelsen ”to exhibit strange, erratic or frenetic behavior”, bildat när nykäre Tom Cruise hoppade i soffan hos Oprah Winfrey.

Kommentarer

2 kommentarer to “Språklig söndag 2: (Förra) årets slang”

  1. Bengt O.
    januari 8th, 2006 @ 14:28

    Jo men ”ID-spray” och ”pärlifiera.” Det är ju ord som man använder varje dag. Precis som ”biovältare” från 2000. (På den listan hittar jag f.ö. en av mina absoluta favoritdumheter, nämligen ”mervärdesmat.” Jmf: Göran Persson till Per Nuder:”Ska vi ta och sänka mervärdesskatten på mervärdesmaten tycker du nu när det är valår och allting?”)

  2. Håkan (hakke)
    januari 8th, 2006 @ 20:25

    ”Män är djur” var väl ett av årets mer uppmärksammade citat. Men även om det gjorde ett massmedialt intryck kanske det inte riktigt har potentialen att leda till något bestående uttryck i stil med fittstim, kvartalskapitalism eller köttberg.

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin