Blind Höna

Sedan 2001

Vad kan systemet INTE göra?

6 februari 2006 | 1 kommentar

Kristinas handväska försvann på pendeltåget, någonstans mellan Södertälje och Stockholm. – Vilken adress var det, frågade polisen när hon gjorde anmälan. Adress? Det var ju på tåget, under gång. – Jag måste ha en adress att skriva in, annars kan jag inte registrera förlusten, framhärdade rösten i telefonen.
Nya datasystem ska alltid – enligt dem som köper in dem – förenkla något i arbetet. Och det gör de nog ofta.
Men påfallande ofta visar det sig att nya system också tar bort något från arbetet. Något som plötsligt inte går att göra längre.
Det där ”något” är ofta flexibilitet.
När färdtjänsten i Skåne bytte datasystem blev det kaos. Bilar hamnade fel eller kom inte fram alls. Kunderna var rasande. Skälen till katastrofen var många, men ett var att personalen nu var tvungen att enbart använda systemet. Tidigare hade de kunnat gå över till manuell hantering, göra egna bedömningar, ibland ta direkt kontakt med kunderna. När det försvann blev konsekvenserna orimliga.
Det här är temat i en krönika jag skrivit för HTFs tidning Lön och jobb, där jag tar upp fler exempel, varför det är så vanligt – och vilka alternativen är. Kommer i tryck senare i vår.

Kommentarer

En kommentar to “Vad kan systemet INTE göra?”

  1. Martin Edenström
    februari 15th, 2006 @ 12:19

    Kristina! Vad trist med handväskan!!

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin