Blind Höna

Sedan 2001

Kränkt

2 mars 2006 | 5 kommentarer

”Glöm aldrig att det inte är den som skymfar eller slår dig, utan det är din egen åsikt om att allt detta är kränkande, som gör att du känner dig kränkt. Om alltså någon förargar dig, må du veta att det är dina egna antagna åsikter om honom, som äro skulden därtill.
Se därför strax i början till att du inte föres på villospår av dina föreställningar härom; ty om du blott kan vinna tid och utverka något uppskov hos dig själv, blir det lättare att behärska dig.”

ur ”Enchiridion” av Epiktetos (ca 55-135)

Utgiven på svenska av förlaget Fyra krumelurer – även som e-bok.

Kommentarer

5 kommentarer to “Kränkt”

  1. Henrik Sundström
    mars 2nd, 2006 @ 08:14

    Välfunnet (jag associerar till Muhammedkarikatyrerna)

  2. Håkan (hakke)
    mars 2nd, 2006 @ 12:31

    Redan de gamla grekerna kunde prata strunt minsann.
    Jag blev som sagt allvarligt mobbad 5-6 år i grundskolan. Jag tänker på när Roger och Jocke, ett par av mina plågoandar, gav mig stryk och slängde in mig i duschen med kläderna på. Om jag ändå haft en e-bok av Epiktetos i fickan så kanske jag kunde ha begripit att det bara var min åsikt som gjorde detta övergrepp till en kränkning.

  3. Henrik Sundström
    mars 2nd, 2006 @ 17:00

    Hakke: Jag ifrågasätter inte ett ögonblick det du beskriver (Även om jag undrar lite över ”som sagt”-referensen). Samtidigt har jag själv personliga erfarenheter som gör att Epiktetos uttalande ovan låter alldeles ”klockrent”.

  4. Fredrik
    mars 2nd, 2006 @ 17:48

    Personliga erfarenheter som kränkt eller som kränkare? Din association i kombination med ditt helsvenska namn gör det ju lätt att tolka det som att du hellre använder citatet för att ursäkta en kränkning än för att trösta någon som känner sig kränkt…

  5. Håkan (hakke)
    mars 2nd, 2006 @ 23:04

    ”Som sagt” syftar på att jag skrev om detta på min blogg i höstas, i ett inlägg kallat Kyss Karlsson.
    I citatet pratar han om ”den som skymfar eller slår dig”. Att det skulle vara den slagna och skymfade som med sin åsikt skapar kränkningen. Dumheter säger jag.
    Har du alltså egna erfarenheter av så allvarliga övergrepp där du lägger förklaringen till känslan av att vara kränkt i din egen tolkning?

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin