Blind Höna

Sedan 2001

Nya förfalskningar i hetspropaganda från islamofob

30 mars 2006 | 8 kommentarer

Ännu en artikel som målar upp en bild av ett Sverige står inför sitt snara sammanbrott publicerades igår – denna gång på The Brussels Journal: Swedish Welfare State Collapses as Immigrants Wage War.
Bilden som målas upp är densamma som spreds av Jihadwatch under 2004 och Fox news under 2005: ett Sverige under belägring, på tröskeln till inbördeskrig, där naiva svenskar överrumplats av ”runaway immigration” av muslimer.
Argumenten är desamma – liksom propagandatekniken.
Den här gången är det DN-artikeln Invandrare ”krigar” mot svenskar med rån (25 mars 2006) som blivit grundmaterial till propagandabygget.
I DN-artikeln intervjuas Petra Åkesson, som har intervjuat elva tonårsrånare i Malmö för sin C-uppsats i sociologi (pdf).För uppsatsen har hon intervjuat elva unga rånare – alla pojkar – mellan 15 och 17 år. Alla, visade det sig, hade ”utländsk bakgrund” (utan exaktare defintion).
Tre av de elva intervjuade pojkarna gick på samma skola: när de intervjuades (i grupp) sade de ”När vi är ute på stan och rånar så krigar vi, vi krigar mot svenskarna”.
Det är ett allvarligt och skrämmande uttalande. Åkesson upprepar det också flera gånger i uppsatsen. Och det är förstås tacksamt att vinkla artiklar på.
Men vad betyder krig? Samma pojkar säger också i uppsatsen ”det är en lek, det är också en lek med poliserna”. De åtta övriga nämner inget om krig; fem pojkar intervjuade hos en organisation säger också ”vi kan råna när vi vill och känner för det, det är roligt och ibland kul, som en rolig lek”.
Inga av de intervjuade pojkarna säger att de planerar sina rån. De pengar de kommer över använder de till godis och cigaretter. ”Att man får pengar” är svaret när Åkesson i uppsatsen frågar vad som är det bästa med rånen.
Även om urvalet intervjuade är litet och inte alls slumpmässigt, är Åkessons rapport hederlig. Men tyvärr hårdvinklad på ett bra citat.
Och det är förstås mums för islamofoberna.
Pseudonymen Fjordman i The Brussels Journal använder en effektiv propagandateknik. Han ger vad som först verkar vara en alldeles korrekt översättning av DN-artikeln. Men där finns glidningar och strykningar, som syns om man fingranskar den.
När det i DN-artikeln står ”Under intervjuerna talar ungdomarna om svenskarna som mesiga, rädda och dumma” säger översättningen ”The immigrant youth regard the Swedes as stupid and cowardly.”
I DN-artikeln säger Petra Åkesson ”Ungdomarna varken planerar eller organiserar de brottsliga handlingarna och har därför inte något affärsmässigt förhållningssätt.” Det är borttaget i Fjordmans översättning; i stället har han lagt till ett citat från en intervjuad pojke från ett annat sammanhang i uppsatsen: ”We rob every single day, as often as we want to, whenever we want to.”
I översättningen har också uppgifter om hur få de intervjuade verkligen är, eller om ett svar gäller några eller alla (elva!) tagits bort. ”Det säger elva unga rånare med invandrarbakgrund” i DN-artikeln blir hos Fjordman ”This is the explanation given by young robbers from immigrant backgrounds”.
”Pojkarna från en av skolorna berättade leende att ’det kommer en härlig känsla genom kroppen när vi rånar'” har blivit ”The boys explain, laughingly, that ’there is a thrilling sensation (…)'”.
Här måste också DN ta på sig en del av ansvaret. I ingressen skriver DN att ”Vågen av personrån som drabbat Malmö det senaste året är till en del ’ett krig mot svenskarna’. Det säger elva unga rånare med invandrarbakgrund som motiv till att de bara ger sig på svenska ungdomar.”
Men det finns inget stöd i uppsatsen för att de bara ger sig på svenskar. ”Mainly” står det. Och ”elva unga rånare” säger inget om krig – utan tre.
I översättningen av DNs ingress lyckas Fjordman vrida till det ytterligare: ”… till en del ’ett krig mot svenskarna’.” har blivit ”… is part of a ”war against the Swedes.” (Den korrekta översättningen hade förstås varit ”to some extent”.)
”Part of a war”. Då blir det tydligt varför förfalskaren strukit citatet om att rånen är oplanerade och organiserade. Det hade inte passat in med bilden av ett helt krig.
Man måste nästan beundra elegansen i förfalskningen. En sådan liten förskjutning av en formulering – så effektiv. Det gör att Fjordman kan fortsätta att spinna ut temat i sin egen text:
”… this is exactly how an invading army would behave: rape, pillage and bombing. If many of the Muslim immigrants see themselves as conquerors in a war, it all makes perfect sense.”
Tre tonårspojkar har alltså blivit en armé. Och generaliseringen dras vidare över hela kontinenten: ”Law and order is slowly breaking down in major and even minor cities across the European continent, and the streets are ruled by aggressive gangs of Muslim youngsters.”
Fjordman stödjer sig gärna på verkliga källor, nyhetsartiklar (men nästan alltid lite ”förbättrade”). Det gör det faktiskt lätt att missa att han aldrig ger någon källa till påståenden som att ”Although it is not stated, most of the immigrant perpetrators are Muslims.” Andra propagandatrick är att sätta orelaterade fakta brevid varandra – och på så vis ge sken av att de hänger ihop, utan att verkligen säga det.
Artikeln drar kommentarer av vanligt snitt:
”Europe, once great is now becoming nothing but a toilet for the feces of the great hoarde of unwashed muslim criminals”
”…these people has nearly outlawed any kind of criticism against immigrants”
”Sweden sounds like a lost cause” – men ”Europeans can – and will – resolve this. The only issue is how bloody it’s going to be.”
Det är vämjeligt.

Kommentarer

8 kommentarer to “Nya förfalskningar i hetspropaganda från islamofob”

  1. Lidbom
    mars 30th, 2006 @ 22:18

    Snyggt – mkt bra isärpussling, Jonas!

  2. Kalle
    april 1st, 2006 @ 00:49

    Fler felaktigheter i Fjordmans artikel!
    Så här skriver han!
    ”Lawyer Ann Christine Hjelm found that 85 per cent of the convicted rapists were born on foreign soil or from foreign parents.”
    Vad han givetvis inte skriver är att detta procental baserar sig på 27 fall!
    Han vill ju med all tydlighet påskina att detta är ett procental som gäller alla våldtäkter i landet!

  3. Jonas
    april 1st, 2006 @ 12:24

    Kalle – kan du hänvisa till en källa kring Ann Christine Hjelms undersökning? Jag har inte hunnit leta.

  4. femur
    april 11th, 2006 @ 11:58

    Undersökningen att 85% av våldtäkterna begås av invandrare handlar om en studie i Halland angående gruppvåldtäkter. För våldtäkter i allmänhet ligger siffran strax över 50%, dvs mer än de 25% av övriga brott som begås av invandrare

  5. Kalle
    maj 2nd, 2007 @ 02:52

    Jonas!
    Här har du en artikel i DN som berättar om att Ann Christine Hjelms undersökning baserar sig på 27 fall!
    http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=577&a=483298
    ”De 27 dömda våldtäktsmännen som ryms i hennes studie levde i ungefär hälften av fallen under socialt oordnade förhållanden. 85 procent var födda utomlands eller av utomlandsfödda föräldrar”
    Det var ju länge sen, du kanske redan har hittat själv!

  6. Richard
    juni 2nd, 2007 @ 17:02

    Fjordmans artikel är vinklad, men den är inte mer vinklad än vad artiklar om allt möjligt i dagspress brukar vara. Helhetsbilden av Åkessons uppsats är definitivt inte oförenligt med Fjordmans framställning.
    Och viktigast; att artikeln är vinklad behöver inte betyda att den är fel. Att invandrarungdomar rånar svenskar kan mycket väl bero på att de ser sig själva som ”etniska krigare” mot svenskar. Du presenterar inga som helst argument mot detta, förutom din egen politiskt korrekta förhandsuppfattning.
    Kalle: Att Hjelms studie endast baserar sig på 27 fall stämmer inte enligt beskrivningar av studien, det gäller endast den kvalitativa delen. För Hjelms kvantitativa del är urvalet 2 931 brottmål från Svea hovrätt.
    Enligt BRÅs studie från 2005 är invandrare överrepresenterade till 400 % vad gäller våldtäkter (överrisk 5.0). BRÅs siffror är lite oklara (de är ”politiskt korrekterade”), men resulterar i en invandrarandel på minst 55 % av våldtäkterna för Sverige 1997-2001.
    Från Norge vet vi att 65 % av våldtäkterna i Oslo begås av invandrare, offren är till 80 % norska. Från Danmark vet vi att 75 % av våldtäkterna i Köpenhamn begås av invandrare.
    Eftersom andelen invandrare är klart högre i Sverige än i Norge/Danmark och i Stockholm än i landet, så är 85 % en rimlig siffra för Stockholm/Svea hovrätt.
    Om du tror att det är en slump att just de invandrare som är socialiserade med extremt patriarkala värderingar från sina hemländer begår sexuella övergrepp och våldtäkter i Sverige till flera hundra procents överrepresentation, ja då tycker jag du bör anmäla dig till närmsta Mensa-test – du har en god chans!

  7. Daniel
    juni 15th, 2007 @ 14:34

    Tack för det här 🙂

  8. SolGuru
    januari 10th, 2009 @ 06:07

    Och alla dessa människor motiveras enbart av ”rasism och islamofobi”, och ingenting annat… I själva verket fungerar allt – förutom ”integrationen” som ”måste bli bättre” (som om någon någonsin ”integrerat” närmare en miljon människor från världens alla hörn på några decennium – vad lever ni i för värld, egentligen?).
    Vad sägs om att lägga ner och avveckla det mångkulturella projektet istället, lugnt och sansat medan det fortfarande går? Då behöver ingen oroa sig för vidare ”rasism och diskriminering”, som ju uppenbarligen ändå är så utbredd att det inte gärna kan vara värt att bo här.

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin