Blind Höna

Sedan 2001

Tankeväckare på Moderna

26 april 2006 | 1 kommentar

moderna.jpg

Saker som gör mig glad, fundersam, överraskad och engagerad på Moderna-utställningen på Moderna museet i Stockholm:

  • Jacob Dahlgrens kub av sidenband, som ser så vacker och kul ut på utsidan – men när man går in i den blir man omedelbart alldeles desorienterad och lätt panikslagen. En snygg tankeväckare om att insidan inte alltid motsvarar utsidan.
  • Magnus Bärtås samling av förorättade och kränkta människor ur kvällspressen.
  • Marianne Lindberg De Geers hötorgstavlor med påmålade dock-bilder från Afrika.
  • Henrik Anderssons sms med folkpartiets språkprogram uppläst med röstsyntes av en tysk telefonsvarartjänst.
  • Gunilla Klingbergs spegelbubblor mot orange psykedelisk bakgrund, som får en att känna sig som man står inne i en burk med Fanta. Och så ser man att det psykedeliska mönstret är uppbyggt av pyttesmå företagslogotyper: Tesco, Statoil, Netto, Norsk Hydro…
  • Camilla Carlssons vykortsvägg där helt olika platser på klotet ligger intill varandra, eftersom vykorten därifrån är så lika.
  • Linda Tedsdotters kärleksterapiboxar. Kan man inte få köpa en av ljudinspelningarna?
  • Matti Kallioinens skuggvärld, som en tecknad film för vuxna…

Det mesta är riktigt kul. (Mindre kul enligt mig: realtids-”jag ställer kameran här och låter den gå”-videos. Det har väl gjorts tillräckligt många gånger? Bearbetade dokumentärer är liksom ändå alltid bättre. Och katalogen har många doser konst-pretto-nonsens.)

Och vilka är de intervjuade science fiction-författarna på Tova Mozzards ljudband?

Pågår till 7 maj. Gå dit!

(Man får inte fotografera inne på utställningen. Jag smög mig till några bilder i alla fall (so sue me). Måste säga att förbudet gör mig smått irriterad. För mig är det lite som att säga ”förbjudet att minnas genom att göra anteckningar”. Jag gör visuella anteckningar med min digitalkamera. Se också Peter Lindbergs kommentarer på Flickr.)

Kommentarer

En kommentar to “Tankeväckare på Moderna”

  1. Rolf Erikson
    april 28th, 2006 @ 09:00

    I Lissabon som jag besökte nyligen får man fotografera på museerna. På vissa dock ej med blixt. Det är modernt och bra. Det är inte alltid man kan köpa komihåg bilder i shopen.

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin