Blind Höna

Sedan 2001

Världens modernaste land

22 april 2006 | 1 kommentar

Världens modernaste land är en programserie om svensk mentalitet som SVT ska sända till hösten, med Fredrik Lindström som programledare. Det ska handla om Sverige, hur vår nationalidentitet kommit till och hur den hela tiden förändras. Hur blev vi svenskar som vi blev och varför?
Nu vill teamet bakom serien ha hjälp med svar på en enkät om vad vi tror om oss själva. Gå till svt.s sida ”Världens modernaste land” och fyll i.
Relaterat på Blind Höna:
Hur många gånger kan ett land förlora sin oskuld? (10 jan 2005)
Världens främsta individualister bor i The nanny state (13 feb 2005)

Kommentarer

En kommentar to “Världens modernaste land”

  1. Bengt O.
    april 22nd, 2006 @ 17:01

    Vad har denne Lindström för kvalifikationer att leda ett program som detta? Är han både språkvetenskapsman och mentalitetsexpert? Det är i och för sig ett lysande exempel på ’svensk mentalitet’ att man väljer ut vissa ’gulliga’ personer och låter dem vara experter på allting. (Jmf. Mark Levengood, tidigare Astrid Lindgren och popstjärnan Ruben som är medlem i Moderna Muséets styrelse!).
    Jag har fyllt i enkäten men tvivlar på att mina svar blir godkända. Som vanligt har utformarna dessutom inte tänkt igenom allt ordentligt. En fråga gäller om man firar nationaldagen där svarsalternativen logiskt nog är ”ja” eller ”nej”. Nästa fråga lyder ungefär ”Om du svarat ja på föregående vad är det du firar?” med ett antal svarsalternativ. Man kan emellertid inte hoppa över denna fråga om man tidigare svarat ”nej” utan blir tvungen att pricka i någonting. Så måste man svara på var man bor. Där får man bara välja mellan ett antal svenska län – den som är bosatt utanför rikets gränser får inte vara med eller bluffa. Dock finns det också sådana svenskar men dom har antagligen fel ’mentalitet.’ Skattefuskare troligen.
    Sen finns det ju dom som verkligen bor i något av dessa län men som inte är svenskar. Får dom vara med? Då kan det ju bli helt fel: kanske vet dom t.ex. inte att pizza och hamburgare är typisk svensk mat. Kanske dricker dom glögg mitt i sommaren.
    Nationalitet är för mig en kategori som inte betyder särskilt mycket annat än i rent praktiska sammanhang (man måste ha en). Det finns dock företeelser som kan få mig att överväga min egen: till dom hör utan vidare Fredrik Lindström och sådana här fåniga enkäter. Jag har dock svarat i förhoppning om att åtminstone i någon obetydlig mån kunna förvrida det förväntade resultatet.

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin