Blind Höna

Sedan 2001

Borta (men inte saknat)

17 juli 2006 | 6 kommentarer

Så här mitt i sommaren minns jag plötsligt något som försvunnit.
Om du är under trettio har du förmodligen aldrig hört det. Men just vid den här tiden kunde man för ett antal år sedan regelbundet i Sveriges Radio höra en neutralt återhållen röst läsa upp meddelanden som lät ungefär så här:
”Personligt meddelande till familjen Jansson från Härnösand, semestrande någonstans på västkusten i en röd Volvo 142. Ring mamma.” Och någon gång på engelska. ”Personal message to American citizen James Smith, travelling in Sweden … call home.”
Det fanns en särskild tid avsatt i P1 för dessa ”Personliga meddelanden” – fem minuter innan lunchekot eller väderleksrapporten eller vad det nu var.
Man hörde de där meddelandena och visste att nu hade något hemskt hänt, någons moster eller pappa eller bror hade blivit påkörd eller drunknat och familjen Jansson bilade lyckligt ovetande omkring bland campingplatserna i Halland och hade inte ringt hem på flera dagar.
Den där tjänsten behövs ju inte längre. Mobiltelefoner har löst problemet, och epost.
När togs det bort? Någon som vet?
Vad finns det för andra saker som försvunnit utan att jag tänkt på dem, utan att jag saknar dem?

Kommentarer

6 kommentarer to “Borta (men inte saknat)”

 1. Bengt O.
  juli 17th, 2006 @ 14:42

  Intressant uppslag! Två exempel från samma område:”Minvarning. Drivande mina observerad i Kattegatt, latitud si, longitud så. Sjöfarande varnas.”. Ett annat slags sjöfartsmeddelande: ”Meddelande till befälhavaren ss ‘Jupiter’ hemmahörande i Helsingborg. Anlöp Rotterdam för vidare order. Bekräfta! Rederiet.”
  Så något helt annat: ”Klockspelet från stadshustornet och dagens dikt” varje dag kl. 12. Kanske finns dagens dikt kvar (någon text av rapparen Feven kanske?) men jag kan aldrig tro att det kan vara politiskt korrekt att sända ut klockspel från Stockholm i provinsen i dessa dagar.
  Det finns nog bättre exempel från andra områden. När bytte du färgband senast eller klistrade rött lack på en stencil?

 2. Jonathan
  juli 17th, 2006 @ 15:22

  Undrar när de slutade? Jag är 28 – och jag kommer ihåg.

 3. steffanie
  juli 20th, 2006 @ 19:47

  Ja herregud det där kommer jag också ihåg! Skicka frågan vidare till SR! 🙂

 4. Malin
  augusti 3rd, 2006 @ 16:00

  Det försvann i samband med kanalomläggningen 92/93. Det står om det i SR:s årsredovisning (http://www.sr.se/Diverse/AppData/Isidor/files/2350/2030.pdf) sidan 58-59. Idag kan det fortfarande hända att SR i samband med lokalnyheter efterlyser utländska turister på besök, på deras eget språk.

 5. jonas
  augusti 3rd, 2006 @ 16:17

  Tack Malin!

 6. Håkan (hakke)
  november 21st, 2006 @ 16:52

  En annan sak som försvunnit sedan min barndom (på 70-talet) är väntetiderna på telefon. På den tiden ägde man ju inte sin telefon utan fick den till låns av Telia i samband med att man tecknade abonemanget. Och det kunde vara ena väldiga väntetider. Dagar som vi alltså nu sparat in och kan använda till… bloggandet till exempel 🙂

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se och ett engelskspråkigt syskon på stupidsystem.org.

Arbetet med bokprojektet "Den svenska bloggens historia" bloggas på blogghistorien.se.

RSS-flöde

Sök

Admin