Blind Höna

Sedan 2001

I’m (back) from Barcelona

17 juli 2006 | Ingen har kommenterat än

un_vago.jpg
Ah, lättja.
Människan är ju gjord för lättja, skriver Lasse Berg i ”Gryning över Kalahari”. Bilden ovan är från en fantastisk välgjord utställning av affischer från den andra republiken och spanska inbördeskriget (fortfarande ett känsligt ämne) på Museu d’Historia de Catalunya i Barcelona. När den katalanska republiken attackerades av Francos trupper måste alla mobiliseras – även dagdrivarna var fiender.
Utöver affischutställningen finns två fotoutställningar med tidigare aldrig visade bilder från samma epok: bland annat Josep Maria Pérez Molinos bilder, som legat gömde i 70 år. Molinos var först fotograf för vänstermiliserna men lyckades egendomligt nog fortsätta som fotograf åt Francos segrande falangister i några år, innan hans förflutna upptäcktes och han drabbades av yrkesförbud. Det är fascinerande att se hans närbilder av Himmlers besök i Barcelona 1941 och veta att han var en ”dold” kommunist … tänk om han slitit fram en gömd pistol skjutit Himler där och då?
Utsställningarna står till den 11 september i höst. Väl värda ett besök om du har vägarna förbi.
Barcelona. Ah, vilken civiliserad stad.

Kommentarer

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin