Blind Höna

Sedan 2001

Debatt om upphovsrätt i Malmö

22 januari 2007 | 1 kommentar

Turning torso and heavy skies
På snabbt besök i Malmö för en debatt om upphovrätt i Journalistförbundets södra distrikt. Henning Mankell blev sjuk och kom inte. Men Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén var där.
Upplever samma sak som vid några tidigare debatter: Tyvärr finns det en grupp journalister för vilka (tyvärr) webben fortfarande i första hand är ett hot och ett problem. Papper är däremot i sig fint, och det som kommer i första hand.
När dessa talar om webben i upphovsrätts-sammanhang är det t.ex. med utgångspunkten att material ”recyclas” där – inom citattionstecken som tydligt markerar en klar distans.
Men i verkligheten håller journalister på många tidningar nu på att vänja sig vid att de skriver för webben först – därefter en version som (kanske) kommer in i tidningen i morgon. På många håll kommer webben snart att inte bara vara den första kanalen, utan också den enda.
Agneta Lindblom Hulthén är (också tyvärr) en tydlig representant för denna reflexmässigt negativa hållning till webben. Säger jag att bloggar gett alla en möjlighet att yttra sig, är hennes svar ett ironiskt jo, till och med treåringar kan det och det blir ju inte så bra. ”Digital smet” var ett annat karakteristiskt tillmäle för denna grupp, som slank fram under vår debatt.
Ändå var det en bra debatt, tycker jag. Flera andra kloka deltagare talade. Piratbyrån gjorde dock ett blekt intryck.
Det stormade inte så mycket som man kanske befarat, vare sig inne i Malmö högskola, där debatten hölls, eller utanför, trots varningar för hårda vindar. Men huset hette – Orkanen.

Kommentarer

En kommentar to “Debatt om upphovsrätt i Malmö”

  1. Peter Soilander
    januari 25th, 2007 @ 01:29

    Hej Jonas, och tack för senast. Kände du igen några intressanta personer från föreläsningen?
    Nu till svar på ditt inlägg:
    Det som möjligen kan ändra detta är Leijonborgs påhitt, insinuation, om att ge bloggarna högre status. Just att han jämför bloggarna med vanlig media, betyder antagligen att staten vill göra något för att stimulera detta område.
    Ytterst är det staten som styr, vilket jag förstått efter att ha läst en del rapporter om relationen stat-media-folket. Medielanskapet är i dag under stark tryck – och behov av förändring. Behovet av större öppenhet och opartiskhet ser jag som något positivt.
    Om Ekot får mer konkurrens, så kommer bedömningen av valet av nyheter ligga i händerna på fler o.s.v.

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin