Blind Höna

Sedan 2001

Att se den man lånar pengar till

20 juli 2007 | 3 kommentarer

Shohida Kalonova vid sin symaskin

Sömmerskan Shohida Kalonova i Tadjikistan behöver låna 1200 dollar för att köpa en symaskin till och kunna anställa en assistent.

james_mw.jpgEn av dem som lånar henne en liten del av beloppet är James från Milwaukee.

Kontakten mellan dem går genom Kiva.org, sajten som förmedlar mikrolån från enskilda långivare i världens rika länder till fattiga men idérika entreprenörer i tredje världen.

Kiva, som kom igång 2005, är nog en av de mest spännande tjänsterna och idéerna på nätet på flera år. Som långivare vet du precis vilka pengarna går till, och du får regelbundna rapporter om hur det går för dem du lånar någon hundralapp till.

Mycket kan sägas om Kiva. En sak, som kanske inte är uppenbar, är den stora betydelsen av enkla publiceringsverktyg och digitalkameror. Mycket av idén bygger på att fältarbetare i fattiga länder kan skriva de regelbundna rapporterna om hur det går för låntagarna och ladda upp bilder på dem.

Som Kiva själva skriver:

”Kiva is using the power of the internet to facilitate one-to-one connections that were previously prohibitively expensive. Child sponsorship has always been a high overhead business. Kiva creates a similar interpersonal connection at much lower costs due to the instant, inexpensive nature of internet delivery.”

Pengarna skickas via Paypal – också ett enkelt system.

De enkla, robusta och billiga systemen för detta bidrar till att göra världen bättre.

Kommentarer

3 kommentarer to “Att se den man lånar pengar till”

  1. Henrik Ahlen
    augusti 4th, 2007 @ 09:12

    Vilken underbar tjänst! Borde ju få pris som bästa nya internettjänst för mänskligheten. Jag ska sprida detta i mina nätverk.
    Frågan väcks genast: vilka flera såna här typer av tjänster kan skapas?

  2. B
    augusti 4th, 2007 @ 10:44

    the sky is the limit

  3. Annica Tiger
    oktober 3rd, 2007 @ 12:54

    Låter som ett mycket intressant sätt att kunna bidra, kanske än bättre än att stoppa pengar i skramlande insamlingsbössor där jag alltid funderar på om pengarna kommer fram och gör någon nytta.
    Annica

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin