Blind Höna

Sedan 2001

Digital röntgenteknik kräver bättre utbildning

20 juli 2007 | Ingen har kommenterat än

Apropå det krångliga digitala röntgensystemet som drabbade min kollega Johan (se Vård för akut sjuka försenas av dåligt datasystem, 6 jul 2007).
dataskärm med röntgenbilderKristina Hellen-Halmes vid Malmö Högskola har studerat införandet av digital röntgen i tandvården. Hon har konstaterat att personalen får otillräcklig utbildning och att införandeprocessen är bristfällig.
En miss i införandet rör hur utrustningen ska ställas in. När skärmarna levereras är både ljusstyrka och kontrast inställda på maximal styrka. Men för att se skillnad mellan en frisk och skadad tand bör ljusstyrkan inte vara mer än 80 procent och kontrasten högst 50 procent. Nyanserna försvinner om bilden har för mycket kontrast.
– När jag besökte 19 slumpvals utvalda kliniker stod all deras utrustning på 100 procent, säger Kristina Hellén-Halme. Jag tycker att tandläkarna ska ställa krav på sina leverantörer så de får en ordentlig genomgång av systemet
Hon menar också att leverantörerna borde informera sig bättre om tandvårdens speciella behov.
Bild: DogFromSpace /CreativeCommons / Flickr

Kommentarer

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin