Blind Höna

Sedan 2001

Journalsystemet Cosmic byggs ut – trots fortsatta problem med digital arbetsmiljö

18 augusti 2007 | 3 kommentarer

Journalsystemet Cosmic, som drev användarna på vårdcentralerna till förtvivlans rand, får nu åter rullas ut i Uppsala. Men Arbetsmiljöverket konstaterar att många av problemen finns kvar, enligt Uppsala Upsala Nya Tidning:

”Efter att systemet införts har läkarna dragit ned sin verksamhet till hälften för att hinna med. Det fick till följd att arbetsbelastningen på distriktssköterskorna ökade.
Enligt uppgift tar det längre tid att arbeta i Cosmic jämfört med det tidigare journalsystemet, bland annat på grund av att det krävs fler knapptryckningar för olika moment. Dessutom saknas många funktioner vilket innebär att man ibland har fått gå tillbaka till gamla rutiner med papper och penna.

I Enköping har Cosmic varit i bruk sedan oktober 2005. Enligt personalen ”fungerar det att arbeta i systemet, men att det fortfarande finns stora brister i utvecklingen av systemet”. I Enköping anser man att människan har anpassat sig till systemet, inte tvärtom.” [min fetstil]
Problem kvarstår i journalsystem, UNT 23 juli 2007

Också hos Dagens Medicin: Fortsatta problem med Cosmic i Uppsala (23 juli 2007)

(Tack, Erik, för länken)

Kommentarer

3 kommentarer to “Journalsystemet Cosmic byggs ut – trots fortsatta problem med digital arbetsmiljö”

  1. Lars Truedson
    augusti 18th, 2007 @ 15:14

    Hörde just en historia av en granne som passar in i temat: när han drabbades av hjärtproblem på sommarstället och togs in på sjukhuset i Katrineholm ville han få remiss för uppföljningen till sjukvården här i Stockholm. Men då började läkaren se besvärad ut. Grannen undrade om det berodde på något slags kostnad eller så, men till slut kröp det fram att problemet var att han inte visste hur man skrev en remiss till annat landsting i det elektroniska systemet. Nå, efter en del övertalning löste det sig visst. Men rätt typiskt är det, eller hur?

  2. Nik
    augusti 19th, 2007 @ 11:32

    Tidningen heter ”Upsala Nya Tidning”. Fel är rätt. Eller bara gammalt. Men så är det 🙂

  3. Jonas
    augusti 19th, 2007 @ 17:59

    Tack Nik. Jag har korrigerat.

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin