Blind Höna

Sedan 2001

Life on Mars – de bortklippta bitarna

19 augusti 2007 | 2 kommentarer

lifeonmars1.jpgVad ska hända med Sam Tyler? I kväll går sista avsnittet av Life on Mars i SvT.
Av någon anledning – otillräckliga rättigheter för musiken, efter vad jag hört – är de svenska avsnitten kapade med fem-tio minuter.
Större delar av intrigen ka man ju inte ta bort. Tydligen hyvlar SvT bort små bitar här och där. Mycket av det som ger 70-tals-lokalfärgen.
När Sam och Gene i första omgången besöker en nattklubb fick vi i Sverige se en snabb skymt av en skönlockig ung man i trängseln. ”Herregud, det är ju Marc Bolan”, säger Sam och skyndar vidare.
lifeonmars2.jpgMen i originalet tränger sig Sam först fram och tar en pratstund med idolen från T Rex, och ber honom köra försiktigt – ”särskilt i hundkojor”. Bolan dog 1977 när hans flickvän kraschade mot ett träd med sin Cooper Mini.
Det är ju lite synd att inte få se.
Lite trivia: i början av sin karriär delade Marc Bolan lägenhet, skivbolag, skivproducent och beundrare i London med David Allen, vars karriär började med Mae West och så småningom fortsatte till Agnetha Fälthskog.
Jag kommer på mig själv med att spana efter David i kretsen runt Bolan; tills jag kommer ihåg att det faktiskt är fiktion och inte verklighet …

Kommentarer

2 kommentarer to “Life on Mars – de bortklippta bitarna”

  1. Kjell
    augusti 20th, 2007 @ 12:57

    Det är alltså inte SVT som ”hyvlat bort” grejerna utan BBC som sålt denna stympade ”exportversion” utan att informera SVT (och andra länders tv-bolag som köpt serien). SVT:s Per Ögren har riktat en protest till BBC om saken. Av hävd clearar BBC bara musikrättigheterna nationellt.

  2. Jonas
    augusti 20th, 2007 @ 14:38

    Aha! Tack för klargörandet, Kjell.

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin