Blind Höna

Sedan 2001

End of the Ownership Society

18 oktober 2008 | Ingen har kommenterat än

Sällan har väl en protestaktion oväntat framstått som lika vältajmad. Idag demonstrerar ett antal organisationer i Stockholm för att rädda hyresrätterna och stoppa ombildningar till bostadsrätter.
Samtidigt skriver Zachary Karabell om hur krisen betyder The End of the ‘Ownership Society’ (Newsweek, 20 okt 2008) – hur bilden av ägande kopplat till goda värden krackelerat efter bubblan. Paul Krugman skrev redan i somras om Home Not-So-Sweet Home(NY Times, 23 juni).
I USA innebär ju husägandet också enorma platta förorter med kommunikationsproblem och i dess följd beroende av bil, och alltså av olja … en (brist på) infrastruktur och kollektivtrafik som skulle bli oerhört kostsam för USA att rätta till, om det ens går. (Krugman skrev om det också tidigare i år, i artikeln Stranded in Suburbia (NY Times, 19 maj 2008) där han jämförde USA med Tyskland med flerfamiljshus och fungerande kollektivtrafik.
Så har alltså den amerikanska finanskrisen avtäckt de grundläggande problemen i amerikanska ekonomi och way-of-life.

Kommentarer

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin