Blind Höna

Sedan 2001

Fängslade bloggare i Azerbajdzjan behöver stöd nu!

30 augusti 2009 | 2 kommentarer

Emin Milli och Adnan HajizadaTvå regimkritiska bloggare i Azerbajdzjan riskerar långa fängelsestraff för ett påstått restaurangbråk i Baku i juli.
Men anklagelserna mot Emin Milli och Adnan Hajizada är falska, hävdar människorättsorganisationer och oberoende bedömare.
Syftet är att tysta en växande blogg-rörelse bland azerbajdzjanska ungdomar. De vädjar nu om internationellt stöd.

Nyss kunde vi läsa om hur den azerbajdzjanska säkerhetstjänsten trakasserat medborgare som röstat på ”fel” land i Eurovisionsschlagerfestivalen. Fallet med de fängslade bloggarna har inte fått lika stor uppmärksamhet, men är ännu allvarligare.
kvällen den 8 juli träffas aktivisterna och bloggarna Emin Milli och Adnan Hajizada på restaurang Lebanese i centrala Baku. De ska äta middag och diskutera utvecklingen i Azerbajdzjan med en grupp andra bloggare.
När sällskapet är samlat dyker två mycket vältränade, okända män upp och slår sig ner vid bordet intill. Kort därefter börjar dessa anklaga sällskapet för att ”störa ordningen” och uppmanar dem att hålla tyst. Vittnen hävdar att männen säger ”ni kritiserar regeringen för mycket” till Emin och Adnan och därefter attackerar dem med slag och sparkar.
Några dagar tidigare har Milli och Hajizada, som är aktiva i den azerbajdzjanska ungdomsrörelsen OL!, gisslat regimen i Azebajdzjan med en fejkad presskonferens med åsnan ”Heinz” i huvudrollen.
Det hade kommit ut att regimen importerat åsnor från Tyskland för fantasipriser (40.000 dollar styck). På ”presskonferensen”, som lades ut på YouTube, uppträder Hajizada som ”Heinz” i åsnekostym, ”Det finns enorma möjligheter för åsnor i Azerbajdzjan. Om man är tillräckligt mycket åsna kan man gå hur långt som helst här”, förklarar han bland annat.
15azerA_xl.jpg
Filmen avslutas med texten:
”Någon kommer att skydda åsnornas rättigheter. Men vem ska skydda människornas medborgerliga rättigheter?”
Efter överfallet på restaurangen beger sig Milli och Hajizada till polisstationen för att anmäla misshandeln. Där utsätts de för nästa överraskning: de arresteras misstänkta för ”huliganism” och sätts i häkte. De båda anonyma angriparna släpps däremot fria. Poliser hindrar journalister som försöker fotografera de två.
Följande dag, den 10 juni, hålls en domstolsförhandling där Milli och Hajizada döms till två månaders häkte i väntan på rättegång – ett överraskande hårt beslut. Förhandlingen är sluten. Diplomater och representanter för europeiska människorättsorganisationer försöker förgäves få tillträde till rättegången men hindras. Någon förklaring till varför förhandlingen var sluten har inte givits. Till och med Millis och Hajizadas advokater har haft svårt att få träffa sina klienter.
Azerbajdzjan rankas som nummer 150 av 173 på det Freedom of Press Index som sammanställs av Reporters Without Borders. De unga aktivisterna har i stället i mycket hög grad kunnat använda Facebook, YouTube, bloggar och andra sociala media för att nå ut. I det akuta skedet blev Twitter en direkt kanal för att rapportera från bland annat stöddemonstrationerna utanför domstolen.
Fängslandet av Emin Milli och Adnan Hajizada har uppmärksammats i medier världen runt (NY Times, CBS) – men inte mycket i Sverige. Kanske för att det skedde mitt i sommaren. I Sverige skrev SvD i ledarbloggen, och Vilhelm Konnander direkt efter gripandena. Carl Bildt har nämnt Milli och Hajizade och tog upp dem med myndigheterna när han besökte Baku. Men i övrigt verkar det ha varit ganska tyst i den svenska bloggosfären och i media – i synnerhet i jämförelse med Eurovisionsschlager-affären.
Stöd för Emin Milli och Adnan Hajizade utanför Azerbajdzjans ambassad i Washington från
Den slutliga domen kommer att falla nu i början av september. För några dagar sedan lade åklagaren till ytterligare en åtalspunkt mot de två: tillfogande av kroppsskada. ”No one has seen either victims or their fake injuries” konstaterar bloggaren Flying Carpets and Broken Pipelines.
Milli och Hajizada har inte fått träffa sina anhöriga någon gång sedan de arresterades. Enligt advokaterna har de inte heller fått tillräcklig eller adekvat vård för sina skador, rapporterar Human Rights House Network.
Jag kom själv hem från Baku för bara några dagar sedan. De azerbajdzjanska bloggare jag träffade är beundransvärt orädda, men behöver – och hoppas på – vårt stöd. Att blogga om Emin och Adnan och länka till de azeriska bloggarna vore mycket värdefullt för dem.
Svenska bloggare, journalister och medborgare bör protestera mot behandlingen av Emin Milli och Adnan Hajizada. Vi bör trycka på hos våra politiker och folkvalda och kräva att observatörer ska få tillträde till den kommande rättegången.
Det finns flera möjligheter att göra sin röst hörd online: spela in en video; det finns ett antal Facebook-grupper, skriv på petitionen.
Det viktigaste är att nu skapa så mycket uppmärksamhet kring Emin Milli och Adnan Hajizada att opinionen hörs även i Baku.

Uppdatering 16 sep: Rättegången mot Milli och Hajizade återupptas

Fotnot för googlare: Adnans efternamn kan också skrivas som Gadzhizade, Hacizadeh, Haji-zadeh eller Hajizade.

Kommentarer

2 kommentarer to “Fängslade bloggare i Azerbajdzjan behöver stöd nu!”

  1. Vilhelm Konnander
    augusti 31st, 2009 @ 00:09

    Hej!
    Kul att du uppmärksammar Emin Millis och Adnan Hajizades fall. Tyvärr ser det för tillfället ganska mörkt ut för dem med ytterligare punkter lagda till åtalet.
    Jag ser även att du noterat de skilda stavningarna av Hajizade, vilket utgår från skilda transkriptioner av det arabiska ordet ”haji” – en person som vallfärdat till Mecka – vilket förmodligen ytterligare förvanskats av att namnet nog ursprungligen skrevs på persiska, därefter på azeriska med först cyrilliska bokstäver och numera latinska, dock sistnämnda med möjliga influenser av turkisk stavning samt givetvis de specialtecken som förekommer i nutida azeriskt alfabet. Namnändelsen ”zade” motsvarar vårt ”-son”, varför Hajizade vore svenskans ”Pilgrimsson”.
    Med vänlig hälsning
    Vilhelm Konnander

  2. Vilhelm Konnander
    augusti 9th, 2010 @ 20:59

    Nytt inlägg om Hajizade & Milli i händelse av intresse: http://vilhelmkonnander.blogspot.com/2010/08/creditors-of-conscience.html

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin