Blind Höna

Sedan 2001

Azerbajdzjanska bloggare åter inför rätta idag

16 september 2009 | 1 kommentar

Emin Milli och Adnan HajizadaIdag återupptas rättegången mot de azerbajdzjanska bloggarna Emin Milli och Adnan Hajizada.
Milli och Hajizada lockades i vad som allt mer framstår som en fälla på en restaurang i Baku i juli. Först blev de grovt misshandlade av två okända män. När de försökte anmäla händelsen för polisen blev de själva häktade för ”huliganism”.
Vid den parodiska rättegångens första del avvisade domaren Araz Huseynov försvarets begäran att få visa videoupptagningar från det påstådda ”restaurangbråket”. Försvarets klagomål på att advokaterna inte fått tillfälle att träffa sina klienter, och andra lagbrott som Milli och Hajizada utsatts för i processen, avvisades också.
I bästa fall kan vi följa dagens rättegång via Twitter. Men vid den första dagen beslöt rätten att hålla förhandlingen i den minsta möjliga salen i Sabail-distriktets domstol, uttryckligen för att begränsa antalet journalister och andra som skulle kunna bevaka den. Antagligen sker något liknande idag.
Jag är glad att även EU-minister Cecilia Malmström gett sitt stöd till de azerbajdzjanska bloggarna. Men det krävs mer! Märkligt nog har vi ännu inte hört någonting från det svenska Journalistförbundet – trots att organisationer som Reporters without borders kraftfullt tagit ställning för Milli och Hajizada.
Millis och Hajizadas satiriska presskonferens med en åsna på YouTube har nu spritts runt hela världen. Det var kanske inte vad de azerbajdzjanska myndigheterna räknat med.

Kommentarer

En kommentar to “Azerbajdzjanska bloggare åter inför rätta idag”

  1. Leo Nilsson
    oktober 6th, 2009 @ 17:18

    internet kan vara en bra källa för upplysning av sådant som tystas ner.
    http://www.youtube.com/watch?v=M-_9OLCxwuI

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin