Blind Höna

Sedan 2001

Jästkongressen

19 december 2009 | 2 kommentarer

ett glas med vatten
Det finns en kort novell som jag läste för många år sedan men inte kan hitta nu. Jag har för mig att den är skriven av den polske sf-författaren och cynikern Stanislaw Lem.
I ett vattenglas med sockerlösning håller en samling jästbakterier konferens. Problemet som avhandlas är att deras levnadsmiljö håller på att förstöras av en ökande halt alkohol. Talarna avlöser varandra. En del talar lugnande om att det nog inte är farligt. Andra är optimistiska om att det ska gå att lösa problemet. En upprörd forskare försöker från talarstolen väcka de andra genom att förklara att alkoholhalten ökar hela tiden medan konferensen pågår. De andra delegaterna försöker dämpa honom. Kort därefter når alkoholhalten i glaset 15 procent, och alla jästbakterier dör.
Det är väl ungefär så man kan känna för Köpenhamnskonferensen idag.
Bild: a glass of water – bright field with LED av mr.beaver/flickr under en Creative Commons-licens.

Kommentarer

2 kommentarer to “Jästkongressen”

  1. Mikael Sköld
    december 19th, 2009 @ 11:41

    Jag undrar om det verkligen är Lem? Jag känner inte igen det och hittar det inte heller när jag snabbläddrar igenom samlingen. Möjligen om det är en berättelse i berättelsen i nån av romanerna.

  2. Anna
    december 19th, 2009 @ 23:48

    Men bra allegori i vilket fall.

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin