Blind Höna

Sedan 2001

TV-såpan som föregrep SAAB-såpan

9 januari 2010 | 1 kommentar

– Ingen ifrågasätter kvaliten på era bilar. Men ni säljer inte tillräckligt många bilar. (…)
– Det är åratal av mis-management som är problemet. (…)
– Nej, det blir inga fler lån.

Det är repliker som vi alla hört i det som allt fler nu öppet kallar ”såpan om SAAB”. Där finns också sista-minuten-räddningar, det är skumma bud från tvivelaktiga finansiärer, glada spekulanter …
Men allt detta är faktiskt direkt hämtat ur en lite orättvist bortglömd tv-serie från början av 90-talet:
Chancer - brittisk serie
I BBC-serien Chancer kämpade bilföretaget Douglas Motors redan från första avsnittet mot nedläggning – trots stolta traditioner och teknisk kompromisslöshet.
Men så dyker en lycksökare och finansvalp – spelad av Clive Owen – från Londons finanskvarter upp. Genom insideraffärer och rena bluffar skakar han fram pengar … men ska det hålla?
Chancer var en såpa, men ovanligt intelligent och välspelad såpa. Den var också startpunkten för Clive Owens karriär (Gosford Park, Derailed, King Arthur, Sin City, Elizabeth, med flera).
Serien sändes alltså i början av 90-talet. Där finns ytterligare ett skäl till att den känns obehagligt välbekant idag. I början av 90-talet kom den första spekulations- och finansbubblan, triggad av övervärdering av fastigheter. Den resulterade i den djupa svenska ekonomiska krisen 90-94.
Chancer gick i svensk tv (under en titel jag glömt bort); men finns numer på DVD. Den är av fina skådespelarinsatser, av Peter Vaughan, Lynsey Baxter och Caroline Langrishe. Leslie Phillips är fullständigt fantastisk i rollen som bankdirektören och finanshajen Jimmy Blake.
Susannah Harker, Lynsey Baxter, Peter Vaughan och Leslie Phillips var några av Clive Owens med- och motspelare i “Chancer”

Kommentarer

En kommentar to “TV-såpan som föregrep SAAB-såpan”

  1. Bengt O.
    januari 10th, 2010 @ 00:49

    Tack för en intressant parallell. Själv är jag förbluffad över att någon överhuvudtaget gett sig in på allvarliga förhandlingar med dessa skojare. Vill gärna påpeka att jag hela året (2009) skrivet om GM/Opel/Magnaafffären och pekat på likheterna md SAAB. Jag varnade Merkel ( 😉 ) men hon lyssnade inte och till slut fick jag rätt i alla fall.

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin