Blind Höna

Sedan 2001

Jag vill bo på vattnet!

28 januari 2012 | Ingen har kommenterat än


Det här borde stadsbyggnadsarkitekter titta på: Maria Pokrovskajas examensarbete på Arkitekturskolan på KTH är ett koncept för boende på vattnet, där ett antal husmoduler kan kopplas ihop, delas upp och förflyttas – allt eftersom en familj växer, krymper och förutsättningar förändras. Otroligt lockande och smart!

Det finns många vattenytor som skulle kunna användas, även inne i landet. När en plats byggs ut kan andra funktioner läggas till, som  promenadstråk, badplats/skridskobana.

Skiss över tänkbar placering i Ulvsundasjön

Ur hållbarhetssynpunkt är det smart att kunna sälja eller köpa till en del av ett hus – ”bättre begagnat”. Medan en familj växer med nya barn, kanske grannfamiljen krymper för att en tonåring flyttar hemifrån. Enkelt att byta!

skiss visar hur modulerna kan säljas, köpas till och återanvändas i ett kretslopp
Modell av kombinationer av husmoduler

Det finns flera olika standardmoduler, i olika storlekar – och även växthus och rena däck, ”gårdsplaner”. Husdelarna förbinds ungefär som tågvagnar, med bälg-baserade korridorer emellan (för att kunna ta upp vågrörelser). Förslaget på moduler innehåller mycket fönster och öppna ytor.

Skiss avinsida på husmodul

Och när man behöver flytta kan man bogsera hela ”radhuset” till en ny förankringsplats.

en samling moduler kan bogseras till nytt boställe

Större bilder finns på flickr: Modulära rum på vatten

Kommentarer

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin