Blind Höna

Sedan 2001

Ryska leksaker demonstrerar på ”nano-meetings” – åtalas

28 januari 2012 | 1 kommentar

En WallE-robot, en snögubbedocka och ryska Matrjuska-dockor bär små plakat mot ryskt valfusk i en så  kallad nano-demonstrationer
Ett litet leksaklamm av plast, ett par centimeter stort, håller upp ett plakat där det står ”Lammens tystnad är slut”!
En clowndocka har ett plakat med texten ”Clowner på cirkus, inte i Kreml!”. En WallE-robot håller en skylt ”Jag är för RENA val!”

Det senaste draget från oppositionen i Ryssland: nano-möten (”наномитинг”), där Kinderegg-figurer, Transformers, smurfar, legogubbar, nallebjörnar och andra leksaker demonstrerar med banderoller gjorda av papper och tandpetare. Slagorden är finurliga och satiriska, ibland på rim, som vore de ur barnböcker,
Den första nano-demonstrationen hölls i sibiriska Barnaul i början av januari, sedan myndigheterna vägrat ge tillstånd till protestmöten mot vad oppositionen hävdar är valfusk vid valen till parlamentet. Allt filmades förstås och hamnade på YouTube:

Sedan har det spridit sig till andra städer i Sibirien: på torget i Omsk, på en parkbänk i Irkutsk, i Ulan-Ude, men också enligt uppgift nu i Sankt Petersburg.

”Myndigheterna inskränker vår författningsenliga rätt att hålla fredliga möten – men leksakernas rätt har de inte hunnit ge sig på ännu”, säger en av organisatörerna till leksakdemonstrationen på bloggen sell-off. Men det visar sig vara ett misstag: nu förbereder åklagarna åtal mot organisatörerna av ”demonstrationen”. I det här filmklippet från Barnaul kan man se lätt generade poliser göra anteckningar om ”demonstranterna”.

Fina bilder på demonstrerande leksaker i Omsk finns hos nalya-om.

BIlder och text (på ryska) hos svobodanews.ru och hos ryskspråkiga BBC

Kommentarer

En kommentar to “Ryska leksaker demonstrerar på ”nano-meetings” – åtalas”

  1. Klart man måste blogga … | Den svenska blogghistorien
    januari 28th, 2012 @ 10:23

    […] … själv, om man ska skriva blogghistorien. Min Blinda höna har vaknat till med ett inlägg om hur ryska leksaker demonstrerar mot Putin och valfusket. […]

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se och ett engelskspråkigt syskon på stupidsystem.org.

Arbetet med bokprojektet "Den svenska bloggens historia" bloggas på blogghistorien.se.

RSS-flöde

Sök

Admin