Blind Höna

Sedan 2001

SJs galna priser

4 april 2012 | 3 kommentarer

SJs obegripliga priser

Hur kan man förstå hur SJ sätter sina biljettpriser?
I tabellen här ovan, från SJs bokningssajt, är de tre blå rutorna till vänster priser i andra klass, de tre gröna till höger första klass.
I varje set visar första rutan priset på en biljett som inte kan ändras. Mittrutan visar priset för en biljett som kan ombokas (om man till exempel kan behöva byta till att åka någon annan gång än 13.10)

Den tredje rutan visar priset för en biljett som kan återbetalas, om man alltså måste ställa in resan helt.
Om man alltså är rädd för risken att kasta bort 366 eller 461 kronor (för en biljett), tror SJ alltså att man ska vara villig att betala … 1278 kronor – priset för att kasta bort tre eller fyra sådana biljetter??!!?
Och som försäkring för risken att förlora 565 eller 660 kronor ska man betala priset för tre sådana biljetter – 1000 kronor extra ?????

Svaret är, gissar jag, att priserna sätts av en dator, programmerad med en algoritm som inte tar hänsyn till vanligt förnuft.

Kommentarer

3 kommentarer to “SJs galna priser”

 1. Dynamisk prissättning kallar SJ det | +Bolstad
  april 4th, 2012 @ 23:24

  […] SJs galna priser Hur kan man förstå hur SJ sätter sina biljettpriser?I tabellen här ovan, från SJs bokningssajt, är de tre blå rutorna till vänster priser i andra klass, de tre gröna till höger första klass.I varje set visar första rutan priset på en biljett som inte kan ändras. Mittrutan visar priset för en biljett som kan ombokas (om man till exempel kan behöva byta till att åka någon annan gång än 13.10)Den tredje rutan visar priset för en biljett som kan återbetalas, om man alltså måste ställa in resan… […]

 2. Rosemari
  april 5th, 2012 @ 09:31

  Helt sjuk. 1000 kronor extra för att kunna boka om biljetten?

 3. Simon Winter
  april 6th, 2012 @ 14:30

  Det kan ju vara så att ”efterfrågan” på återbetalningsbara är större, om det är så att organisationer har det som standardalternativ.

  Med första och andra klass har det ju varit så ett tag, vet inte om de har fixat det än. Skrev om det här: http://infontology.typepad.com/infontology/2005/11/vad_r_frsta_kla.html

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se och ett engelskspråkigt syskon på stupidsystem.org.

Arbetet med bokprojektet "Den svenska bloggens historia" bloggas på blogghistorien.se.

RSS-flöde

Sök

Admin