Blind Höna

Sedan 2001

”ogooglebar” – en direkt repris. Då McDonalds, nu Google

26 mars 2013 | 2 kommentarer

Idag: Google protesterar mot att Språkrådet tagit med ”ogooglebart” i nyordslistan för 2012. De drar fram sina jurister; Språkrådet viker sig och plockar bort ordet från listan.

Historien upprepar sig. För tio år hände exakt detsamma: 2003 protesterade McDonalds mot att ordet ”mcjob”, som betecknade ett lågbetalt slitsamt servicejobb, kommit med i Merriam-Websters lista över nyord i engelska.

Officiellt hävdade företaget att man inte brydde sig. Men på eftermiddagen den 10 november upptäckte jag att Merriam-Webster i tysthet ändå hade plockat bort ordet från sin webbsida. En snabb titt i koden och i Google Cache visade att ordet kommenterats bort. ”Pulled 11-10-03” stod det.

Jag skrev en bloggpost om det samma kväll, hösten 2003. Det blev min första upplevelse av internetmakt: vad jag – en okänd svensk – skrev gick världen runt, hamnade på Boingboing, plockades upp av medier och inte minst bloggare jorden runt.

McDonalds tilltag luktade ju Orwellianskt nyspråk: hur man aktivt försökte förbjuda ord och omdefiniera deras betydelse. I ”1984” arbetade man just med att rensa sina lexikon på obekväma ord.

Om McDonald’s fick rätt i att det var intrång i varumärke att skriva ”mcjob”, skulle det kanske bli svårare att använda ordet i debatt. De som gjorde det riskerade kanske att bli jagade av advokater (snarare än tankepolisen). Resultatet skulle i alla fall bli en inskränkning av språkets slagkraft.

Lustigt nog hade Merriam-Websters egen sajt en sida om ”newspeak”, med uppmaningen att ”praktisera din frihet och skicka oss ett mejl”.

Det var när jag såg det, som jag visste att jag hade en slagkraftig vinkel. Jag skrev en bloggpost på engelska – McDonald’s Newspeak: Unwanted words purged from dictionaries – och länkade också till Merriam-Websters sida med mejlformuläret.

I takt med att det blev dag, jorden runt, kunde jag se hur droppade pingarna in: bloggar i Australien, i Singapore, i Europa, småningom i USA länkade till posten och uppmanade även sina läsare att skicka protester eller stöd till förlaget. Besöksstatistiken sköt i höjden. Ordet ”viral” var inte uppfunnet – men det var första gången det verkligt pirrade i magen, när jag förstod: man kan ha makt som bloggare.

En brittisk tidning kallade mig ”an eagle-eyed Swede”. Förlaget satte ihop ett officiellt svar, mest tomt prat, till alla som mejlade in. Men jag fick mejl från frustrerade anställda på förlaget som hejade på mig i hemlighet. ”Jag kan inte fatta att vi har vikit ner oss!” skrev de.

Förlaget försökte hävda att det inte alls berodde på McDonalds protestera, utan på att man skulle revidera hela sajten. Vilket var löjligt: börja uppdateringarna med att ta bort enbart det ordet mitt på en sida? Och den där revideringen av hela sajten kom naturligtvis aldrig.

Men i alla fall torde de ha lärt sig, att det i dagens samhälle är svårt att smyga med saker och ting. Jag tror inte de hade räknat med att någon skulle märka att mcjob i tysthet försvann från deras sida.

Jag skrev ett Postscript: McJobs där jag försökte sammanfatta upplevelsen.

Det mest intressanta med den här historien var, tyckte jag, att ämnet hade så många öppningar. Hur ska man se på jobb i servicesektorn – är de alltid dåliga? Och varumärkesfetischismen: McDonald’s verkade tro att det är mindre allvarligt om man säger ”McDonald’s(TM) suger” än om man hittar på en term som McJob.

Vad är yttrandefrihet? Är det rimligt eller överdrivet att göra en jämförelse med newspeak, mellan en regims försök att förtrycka sitt folk och ett företags försök att skydda sitt varumärke?

Hur stor betydelse har snärtiga ord som McJob (eller, till exempel, ”arbetslinjen”) för att styra vårt tänkande – inte i psykologisk mening, kanske, men för att ge oss en ”frame”?

Men framför allt var det min första, globala, upplevelse internetmakt. Mina av 15 mbit/s av fame.

Ursprungliga posten på svenska: McDonalds nyspråk: vill rensa i lexikon

Kommentarer

2 kommentarer to “”ogooglebar” – en direkt repris. Då McDonalds, nu Google”

 1. TkJ.se - Sveriges ledande IT-blogg
  mars 27th, 2013 @ 00:00

  #ogooglebar – Språkrådet stryker nyord efter press från Googles jurister…

  Igår var ogooglebar ett ord som låg på Språkrådets 2012 års utgåva av Nyordslistan. Idag meddelade Språkrådet att man, efter påtryckningar från Googles jurister, att plocka bort ordet från Nyordslistan 2012 – något som aldrig tidigare gjorts. Nyo…

 2. TkJ.se - Sveriges ledande IT-blogg
  mars 27th, 2013 @ 00:00

  #ogooglebar – Språkrådet stryker nyord efter press från Googles jurister…

  Igår var ogooglebar ett ord som låg på Språkrådets 2012 års utgåva av Nyordslistan. Idag meddelade Språkrådet att man, efter påtryckningar från Googles jurister, att plocka bort ordet från Nyordslistan 2012 – något som aldrig tidigare gjorts. Nyo…

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin