Blind Höna

Sedan 2001

En skräckfilm från Jorden

11 april 2013 | Ingen har kommenterat än

Jag råkade snubbla över den här bilden, och den fick mig att haja till. Blandningen av det löjligt komiska, och av djupaste allvar. Flygande tefat, som på en utomjordisk fly-in-bio ser skräckfilmen It came from Earth!

Bilden finns uppladdad på ett anonymt skämt-Flickrkonto som heter Aliens UFOs Proof Evidence Photos Videos New. Jag vet inte vem som gjort bilden av tefaten. Men bilden på filmduken – minus filmtiteln – är en av 1900-talets mest skrämmande – och inflytelserika.

Bilden togs den 1 februari 1968 i Saigon, dåvarande huvudstad i Sydvietnam (nu känd som Ho Chi Minh-staden). Mannen till vänster, Nguyen Ngoc Loan, var rikspolischef i Sydvietnam. Inför kamerorna på ett filmteam från NBC och stillbildsfotografen Eddie Adams fördes en tillfångatagen vietnames fram till Loan. Utan rättegång – utan minsta förhör eller identifiering – drog Loan sin Smith&Wesson och sköt mannen i tinningen. Han föll död ner på gatan, en fontän av blod sprutade högt upp ur hålet i huvudet, pulserande.

Filmen visades på svensk television, ja, över hela världen. Jag minns tydligt hur jag såg den. Det blev en av de bilder som tände opinionen mot Vietnamkriget.

Eftersom all elektromagnetisk strålning från jorden fortsätter ut i rymden med ljusets hastighet, skulle  tv-sändningarna alltså idag teoretiskt kunna tas emot på en planet drygt 40 ljusår bort. Det finns en handfull kända exoplaneter som bör kunna vara beboeliga inom det avståndet – mest troliga Tau Ceti e och f, Gliese 667C b respektive 581d i Vattumannen, och HD 85512 b och 40307 g.

Så i teorin skulle man kunna föreställa sig att invånare på någon av dessa planeter nu kan se och förskräckas över Loans skott.

Den skjutne sägs ha varit en Nguyen Van Lem, och ska ha stridit i den vietnamesiska motståndsrörelsen, FNL. Det hävdas att han var medlem i en grupp krypskyttar som försökte mörda polisledningen i Saigon. Det kan mycket väl vara sant. Men bilden blev ändå en symbol för den brutalisering, som snabbt blir synlig i alla krig: skjut först innan de skjuter oss. Ställ inga frågor.

Och redan då väckte den samma frågor, samma invändningar, som Kriget Mot Terror (TM) under 2000-talet: Om du säger att du ”försvarar frihet och rätt” – om det innefattar avrättningar på öppen gata, eller waterboarding, eller inlåsning i åratal utan rättegång – då har du ändå förlorat.

Kommentarer

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin