Blind Höna

Sedan 2001

När krisen drabbar behöver vi ”Jag är OK-appen”

16 april 2013 | 5 kommentarer

När bomberna exploderade i Boston blev telefonnätet snabbt överbelastat av människor som försökte ringa och berätta att ”jag är OK”. Det där är ett svårt problem vid kriser och katastrofer – viktig nödkommunikation blockeras.

Vad vi behöver är att kunna sända en minimal ”Jag är OK”-signal. För ett drygt år sedan satte jag ihop den här konceptbeskrivningen av en sådan app. Rätta mig om jag har fel, men jag inte sett att en sådan tjänst finns (ännu).

”Jag är OK”-appen av Jonas SöderströmVimeo.

Nån som vill utveckla den?

Kommentarer

5 kommentarer to “När krisen drabbar behöver vi ”Jag är OK-appen””

 1. Bengt O. Karlsson
  april 16th, 2013 @ 11:25

  Mycket bra idé. 1989 var en av våra söner mitt i en stor jordbävning i San Fransisco. Han lyckade i en liten lucka i telefonnätet ringa på fast telefon. Sedan var all telefontrafik blockerad länge.

  En detalj i det här sammanhanget: Tydligen stängde man av all mobiltrafik i Boston för att förhindra att sprängladdingar skulle utlösas med hjälp av mobiltelefon.

  Det vore f.ö. mycket att säga om nyhetsrapporteringen från Boston och Internets roll med här är kanske inte platsen för det.

 2. Var är appen som talar om att du är okej?
  april 17th, 2013 @ 17:02

  […] När krisen drabbar behöver vi ”Jag är OK-appen” : Blind Höna "När bomberna exploderade i Boston blev telefonnätet snabbt överbelastat av människor som försökte ringa och berätta att ”jag är OK”. Det där är ett svårt problem vid kriser och katastrofer – viktig nödkommunikation blockeras. Vad vi behöver är att kunna sända en minimal ”Jag är OK”-signal. " […]

 3. Anna Toss
  maj 8th, 2013 @ 20:00

  Jag tycker fortfarande att det är en lysande idé, och är ledsen att jag inte kunde hjälpa dig att realisera den för ett år sen. Håller tummarna nu! Och delar posten!

 4. Nicklas Odh
  maj 8th, 2013 @ 20:40

  Visst kan appen ha sina fördelar. Jag ser dock två problem:
  1: Medelsvensson har alltid på datatrafiken på sin telefon och det belastar nätet, oavsett om telefonen används eller inte. Om appen skickade meddelandet och sedan gick in i flygplansläge i två timmar efteråt skulle den verkligen göra nytta för ”samhället”.

  2: Varför kan inte folk lära sig att göra som man skulle göra förr enligt telefonkatalogen. ”Använd INTE telefonerna två timmar efter faran över, myndigheterna behöver det som fungerar”. Så, om man kunde få in i huvet på folk att om det smäller så slår man av telefonen och hör av sig om två timmar.

  Egentligen gör flygplansläge mer nytta för ”samhället” än en ännu en app som suger kapacitet ur telefonnäten.

 5. Jonas
  maj 9th, 2013 @ 03:30

  Nicklas: Att appen också stänger ner datatrafiken från telefonen i två timmmar låter som en utmärkt idé, tycker jag. Givet att jag kan gå tillbaka och slå på den igen manuellt. Många har säkert appar och spel igång som ligger och tar trafik och bandbredd, utan att de är medvetna om det.

  ”Varför kan inte folk lära sig …?” – nja, att människor vill ha snabb kontakt med sina nära och kära i en krissituation är nog inget vi kan ändra på, nu när möjligheten finns. Anden är ute ur flaskan!

  Det är ju just det som är en av de stora friheterna som mobiltelefonen erbjuder, och likaså ett viktigt försäljningsargument. Och ett argument för föräldrar som ger barnen en första mobil: ring om det händer något!

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin