Blind Höna

Sedan 2001

Framtiden i väst och öst

1 maj 2013 | Ingen har kommenterat än

SvD hade en intressant artikel om futurism i Sovjet: Sovjetunionen i framtidens bländande sken (9 april 2013): en fantasifull beskrivning av Sovjetunionen 2007 från Komsomolskaja Pravda år 1957.

Precis om många västliga extrapoleringar av framtiden från 50- och 60-talen fokuserar den på transporter. Typisk är också att man dragit dåtidens tendenser rakt linjärt vidare: bilar skulle sålunda normalt köra i 300 km i timmen och flygplan i 6000! Rullande trottoar gick i upp till hundra (de rullande trottoarerna förekommer också i ett par av sovjetiska sf-författarna bröderna Strugatskijs tidiga verk.)

Skillnaden mot västliga framtidsprognoser var faktiskkt inte så stor – och i stort sett lika fel. Herman Kahns och A. J. Wieners The Year 2000: A Framework for Speculation on the Next Thirty-Three Years publicerades 1967, tio år efter den sovjetiska boken. Men särskilt bra träffade man inte. Av hundra förutsägelser som ansågs vara ”mycket sannolika” före år 2000, har inte ens hälften slagit in. (Sidan är tyvärr knepig för färgblinda – den har grön text för det som slagit in och röd för missarna.)

Det har varit en hel del debatt sista tiden, om hur de viktigaste uppfinningarna kanske ligger bakom oss – här ur Economist: Innovation pessimism: Has the ideas machine broken down? (12 jan 2013).

Jag skrev ju en del om det där borta på ”Jävla skitsystem” också: Framtidskrönika, med fler länkar till debatter.

Tim Harford har lite oroande synpunkter på det i nya boken Adapt. Den är så briljant att jag måste återkomma om den.

Bild: Sovjetiskt frimärke, reproducerat av Karen Horton/flickr under cc-licens

Kommentarer

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin