Blind Höna

Sedan 2001

Kvinnan i rymden – femtio år!

13 juni 2013 | Ingen har kommenterat än

På söndag är det exakt 50 år sedan Valentina Teresjkova blev den första kvinnan i rymden. Den 16 juni 1963 lyfte hon med sin Vostok-rymdkapsel från rymdbasen i Bajkonur, som första kvinnliga kosmonaut i det sovjetiska rymdprogrammet.

Det skulle dröja nästan exakt 20 år innan det amerikanska rymdprogrammet skickade upp sin första kvinnliga astronaut: Sally Ride flög med rymdfärjan Challenger den 18 juni 1983. Men då hade Sovjet redan hunnit få upp sin kvinnliga kosmonaut nummer två: Svetlana Savitskaja, som gjorde två flygningar till den ryska rymdstationen Saljut, den första 1982. På den andra, 1984, blev hon också blev den första kvinnan att genomföra en rymdpromenad.

Valentina Teresjkova var 26 år när hon tillbringade sina tre dygn i rymden. Hon blev utvald för att hon var fallskärmshoppare.
I det tidiga Sovjet blev just fallskärmshoppning en sorts symbol bland unga för det nya, futuristiska, moderna samhället. Den norske författaren Nordahl Grieg skriver om det i sin roman Ännu är jorden ung (1938), som handlar om Moskva i början av 30-talet: en tid när det fortfarande fanns en tro på en utopisk framtid i Sovjet.

”- Gå. Hon släppte taget och steg ut i rymden. I detsamma hon märkte att hon störtade, slet hon i ringen. Med ens röck det till under armhålorna, hon hängde i det blå, över henne lyste fallskärmen som en vit, trygg glädje. Långsamt sjönk hon, hon såg sig förundrat omkring i himlen och ner på marken, hon började sjunga.
Ännu med ett skimmer av märkvärdig upplevelse över ansiktet kröp hon runt på marken, medan hon med kraftiga arbetsnävar slog luften ur fallskärmen, som med flåsande andedrag i råsidenet ville till väders igen. (…)
De här ungdomarna kom från landet, de arbetade i fabrikerna för en idé som oförtröttligt förklarades för dem vid politiska möten; här ute på flygplatsen blev deras bondekroppar, tunga av landsbygdens sävlighet, bundna vid mullen, plötsligt utslungade i det okända och fick med själva sina sinnen en aning om framtid, samtidigt svindlande och tillitsfull.”
(Översättning Sven Barthel. Något förkortad.)

SVTs program Vetenskapens värd använder för närvarande arkivbilder av Teresjkova i rymddräkt i kapseln som profilbild på webben och Facebook. Som avsignatur används en film, där hennes läpprörelser har synkats med en glad visslande melodi.

Både Teresjkova och Savitskaja är i livet. Savitskaja är ledamot i den ryska duman för kommunistpartiet. Sally Ride dog i cancer i fjol, 2012. Efter hennes död blev det känt att hon levt tillsammans med en kvinna i nästan 30 år, och hon räknas enligt Wikipedia som den första kända homosexuella astronauten. Ride var också norsk-amerikanska och hade med sig en norsk flagga på sin första rymdfärd.

Nordahl Grieg dog 1943, när han deltog i en engelsk bombräd över Berlin och hans plan blev nedskjutet av tyskarna. Rymdfärjan Challenger sprängdes strax efter start vid sin tionde uppskjutning i januari 1986. Alla i besättningen omkom – två av dem var kvinnor: USAs andra kvinnliga astronaut, den ukrainsk-ättade Judith Resnick och lärarinnan Christa McAuliffe.

Kommentarer

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin