Blind Höna

Sedan 2001

Pantad, korkad, sänkt …

8 juni 2013 | 1 kommentar

Lars Melin skriver om svenska språket i SvD och uppmärksammar att bloggar med mera fått människor att skriva mer. Så där i förbigående gör han också en snygg rundning av tanken på att ”eskimåer har X ord för snö” – utan att ens nämna dem:

”Några envisas och tror att andra språk har fler och nyansrikare synonymer. Det är knappast något att skryta med. En vanlig grundskoleklass kan minst 50 ord för ”dum i huvudet”, och vilken pundare som helst kan minst ett dussin synonymer för sin favoritdrog. Så fungerar språk, alla språk. Vi har de ord vi behöver.” Svenskan det svenskaste som finns, 6 juni 2013

Kommentarer

En kommentar to “Pantad, korkad, sänkt …”

  1. Bengt O.
    juni 8th, 2013 @ 07:39

    Mycket kul artikel av Melin. Parkvall har skrivit något liknande i boken ”Lagom finns bara i Sverige” där han avslöjar dessa och andra myter om svenska språket.

    Det enda jag saknar vore en attack på antisärskrivningshysterin, artificiella ”regler” uppställda av någon icke-demokratiskt tillsatt ”nämnd” eller ”råd” samt klarspråkextremismen i offentlig förvaltning. Försök att förklara hur den brittiska EU-rabatten beräknas på barnkammaraktigt ”klarspråk” får ni se hur det blir.

    Ja det här sista var väl litet OT men det finns många myter om svenska språket som det är roligt att fundera på. Parkvall påpekar t.ex. att Strindberg använde ett mycket större ordförråd än Shakespeare. Men var han en bättre författare?

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se och ett engelskspråkigt syskon på stupidsystem.org.

Arbetet med bokprojektet "Den svenska bloggens historia" bloggas på blogghistorien.se.

RSS-flöde

Sök

Admin