Blind Höna

Sedan 2001

I höstas införde Arbetsförmedlingen planekonomi i Sverige.

2 mars 2014 | Ingen har kommenterat än


En gång i tiden ägnade jag universitetsstudier åt ekonomin i det dåvarande Sovjetunionen.

I Sovjet härskade planekonomi. Femårsplaner bröts ner i årsplaner och i sin tur i månadsplaner. I slutet av varje månad präglades fabriker och industrier av det man kallade ”sjturm” – storm som i stormning, stormanfall. Det var en heroisk ansträngning att försöka nå upp till månadsmålet.

Ofta betydde det att man tillverkade usla produkter, till exempel struntade man i att svetsa ihop delarna ordentligt, eller sy ihop skorna ordentligt. Eller så hittade man andra kreativa sätt att ta genvägar mot mätnings-parametrarna, för att hinna i mål, till exempel att ”omdefiniera” vad man tillverkade. En typisk anekdot var att skofabriker då bara tillverkade vänsterskor, vilket gick snabbare.

Bland annat därför var planekonomin djupt ineffektiv.

Jag trodde aldrig jag skulle få uppleva sådant igen. Men i det här SVT-inslaget – För frisk för att få hjälp av Arbetsförmedlingen (7 jan 2014) – kan ni höra en arbetsförmedlare säga exakt just det där: mot slutet av månaden blir det hets, för vi måste uppfylla målet.

Och ni hör också om kreativa ”omdefinitioner”: arbetsförmedlarna ”letar handikapp” hos klienterna. Kanske är den där hostan en funktionsnedsättning? Då kan vi flytta dig till den kvoten.

Detta är konsekvenserna av det omfattande it-styrda kontrollsystem, som infördes på arbetsfömedlingarna i höstas.

Även de arbetssökande får spela med i komedin – eller är det tragedin? I det här inslaget från TV4-nyheterna (AFs nya krav upprör många, 1 mars 2014) berättas om hur en utannonserad tjänst som präst gett ansökningar från en arbetslös kock, en arbetslös simlärare, en musiklärare, en nyutbildad undersköterska … det vill säga ”vänsterskor”, sökanden som söker vilka jobb som helst, bara för att nå upp till de satta målen.

Vem hade trott att vi skulle införa det sovjetiska systemet igen? Och vem hade trott att det var en borgerlig regering som gjorde det?

Relaterat: Dagens system: 40.000 onödiga knapptryckningar i a-kassorna, Jävlaskitsystem.se, 29 okt 2013

Kommentarer

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin