Blind Höna

Sedan 2001

Talade för Göran Hägglund och vård-Sverige

14 mars 2014 | Ingen har kommenterat än

Idag hade jag förmånen att få inleda en hearing på socialdepartementet om effektivitet i vården – med socialministern och många av ledarna inom vård-Sverige.
Socialminister Göran Hägglund kollar presentationen
Det var ett ganska hoppingivande möte. Jag uppfattade att de flesta vara klara över att dokumentationshetsen, styrningen och it-eländet nu kommit till vägs ände. Det finns få eller inga som försvarar det.
vårdsverige på hearing på Socialdepartementet

En deltagare berättade hur hon på sitt kontor gått igenom en jättehög med papper, där allt handlade om effektivisering av vården. I botten av högen låg dokument från 1998. Men, sade hon – om man inte tittade på årtalet hade det lika gärna kunnat vara ett pm från ifjol. Nu måste det hända något på riktigt, avslutade hon.

Jag var inne på det i min dragning också. Anders Ivarsson Westberg, som skrivit avhandlingen Papperspolisen, har konstaterat att alla projekt för att förenkla administrationen inom polisen har lett till att administrationen har ökat. Hur kan det vara möjligt?

En förklaring är denna: om man förenklar för bilkörning – kommer bilkörningen att öka. Om man förenklar administrationen skapar man utrymme för mer administration. Om man inte angriper orsakerna.

Därför kanske man inte ska ha de explicita målet ”förenkla administrationen” för sitt projekt. Bättre att fokusera på det som ger värde.

Det är lite som när man lär barn att cykla. När de möter hinder på cykelvägen måste man lära dem att inte titta på hindret – för då kommer de att krascha in i det. Titta på den fria ytan, titta dit du ska styra!

Ungefär så tror jag man ska tänka här också. Det uttryckliga målet bör vara att konkret öka den effektiva tiden i vården, att öka tiden varje läkare träffar patienter.

Att offra administrationen blir då något som lättare kan göras.

Mina slides här på Speakerdeck: System Error – It och administration i vården och i samhället.

Kommentarer

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se och ett engelskspråkigt syskon på stupidsystem.org.

Arbetet med bokprojektet "Den svenska bloggens historia" bloggas på blogghistorien.se.

RSS-flöde

Sök

Admin