Blind Höna

Sedan 2001

Det är inte därför Putin vill ha billigare vodka

25 december 2014 | Ingen har kommenterat än

Vodkan rusar i pris i Ryssland, och Putin är orolig.

”Överpriset på vodka leder bara till en ökad konsumtion av svartsprit. Jag tycker att staten bör tänka på det,” säger Putin enligt DN.

Men det är säkerligen inte det Putin egentligen oroar sig för. Billig sprit har i alla tider använts för att passivisera människor. Apartheidregimen i Sydafrika, Stalins diktatur, den franska kolonialregimen i Vietnam, utsugarkapitalisterna i industrialismens barndom, kolonisatörerna i Eldslandet  – alla har sett till att alkoholen skulle flöda. Druckna människor gör inte revolution.

Faktum är just revolutionen i Ryssland inträffade medan man hade alkoholförbud – på grund av världskriget.

Det Putin är orolig för uttrycks väl av en rimmad vers som varit populär i Ryssland åtminstone sedan Gorbatjev försökte med vissa nykterhetsreformer.

Versen räknar upp vad som händer om vodkan går upp i pris. ”Stoit vodka pjat, sjest, vosim – vse ravno, myj pit ne brosim”. I svensk tolkning blir första versen ungefär

Kostar vodkan fem, sex åtta –
vi dricker ändå utan måtta!

Inflationen har sprungit iväg med de faktiska priserna sedan dess, en billig vodka kostar över tvåhundra rubel för en halvliter. Men vad som oroar Putin är nog vad sista raden i versen uttrycker:
”Esli stoit dvadsat pjat – Zimnij budem brat opjat!

Går den upp till tjugofem
stormar vi Vinterpalatset igen!

Och betydelsen av den sista raden är (vilket alla ryssar vet) ”gör vi revolution igen”.

Vodkaflaskan "Liten Putin"

Kommentarer

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin