Blind Höna

Sedan 2001

Usla skolsystem

22 december 2014 | Ingen har kommenterat än

När lärare i två mindre Skånekommuner fick svara på frågor om sitt arbete under de tre senaste dagarna, rapporterade de fler än 540 fall, där dåligt fungerande teknik drabbat eleverna i form av försämrad eller minskad undervisning.

Jag upprepar: på bara tre dagar. Det betyder nästan 15 000 störda undervisningstillfällen på höstterminen, över 30 000 på hela läsåret.

Varsågod att multiplicera med hela riket.

Många trötta lärare som pratar med mig säger att de dåliga systemen är droppen som får tålamodet att brista. Halmstrået som knäcker pedagogens rygg. Kanske för att de jämför med hur bra digitala system kan se ut och fungera — nämligen som de system de använder som privatpersoner, på sin fritid.

Kanske för att de digitala systemen är helt oemottagliga för lämpor, smicker och lirkande. De kräver blind lydnad och tar inga hänsyn — att jämföra med lärares kontakt med eleverna. Även den stökigaste eller tröttaste elev kan man ju försöka prata och resonera med, övertyga och motivera. Så inte med digitala system.

Det som gör mig så arg är att detta problem är fullkomligt onödigt. Ett som man kan lösa i morgon dag.

Sluta införa usla digitala system. Släng ut de system som kostar mest i tid och ansträngning. Deras bidrag till bra skolresultat är ändå försumbara.

Vi vet hur man skapar bra system. Kan vi få göra det? Till exempel om de nationella proven ska digitaliseras?

Kommentarer

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin