Blind Höna

Sedan 2001

Fem kvinnor, fem män

5 januari 2015 | Ingen har kommenterat än

fotografiska i Stockholm kan man just se två utställningar: Herb Ritts och Adi Nes.

På första våningen hänger Herb Ritts välkända bild av fem nakna kvinnor. En trappa upp finns Adi Nes bild av fem nästan nakna soldater.

Likheterna är stora – men genusskillnaden mellan bilderna nästan skrattretande övertydlig. Killarna är aktiva, de rör sig, fulla av kraft, utstrålar styrka, alla tittar åt olika håll, struntar i betraktaren. Kvinnorna: stilla, passiva, väntande, alla oavvänt tittande åt samma håll, åt betraktaren.

Men vem – eller vilka – är det som tittar på kvinnorna? Bilden är ganska kluven. Den högra halvan utstrålar ömhet, närhet. Men flickan längst till vänster ser närmast skräckslagen ut. Flickan intill försöker skydda henne, tittar trotsigt rakt fram.

När man sätter bilderna intill varandra uppstår en dimension till. Bredvid männen som svingar ett automatvapen bleknar supermodellernas glamour en smula. Det blir lätt att se kvinnorna som tillfångatagna, hotade, hopträngda i ett kalt utrymme, tvingade att klä av sig; de försöker skyla sig och håller om varandra som skydd. En tankeställare om det utbredda inslaget av sexuellt våld i samband med väpnade konflikter, som länge har bagatelliserats.

Kommentarer

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin