Blind Höna

Sedan 2001

Ledare utan länkar

5 mars 2015 | 2 kommentarer

Ända sedan jag började blogga för nästan 14 år sedan, har länkar varit själva huvudsaken. Att kunna samla ihop fakta och källor, så att andra och jag själv kan hitta dem senare. Bloggen är och har varit mitt bästa referensbibliotek.

Också själva utmaningen att efterforska, att försöka samla och hitta relevanta länkar och fakta har varit en del av glädjen.

Ändå är det relativt nyligen som mainstream-media förstått det där med länkar. Och de som verkar fatta allra sist är ledarskribenterna. De som mest kommenterar och hänvisar till vad som skrivs i andra media.

I gårdagens inlägg (”Var tacksam, ity din arbetsgivare inte tänker bryta mot lagen!”) refererade jag en ledarekrönika i Aftonbladet, som hette Varsågod för dålig stämning (3 mars 2015). Ungefär så här hade den krönikan nog sett ut om jag publicerat den:

För ett par veckor sedan skrev Löwengrip en blogg där hon meddelade att hon som arbetsgivare inte tänkte fråga folk om de var gravida när hon gjorde anställningsintervjuer.
Reaktionerna blev översvallande. Wow!!! Gud vad snällt av Blondinbella!

Men vänta nu. Det är ju redan olagligt för en arbetsgivare att väga in eventuell graviditet vid anställning? Som Jenny Bengtsson skrev i en kommentar på vänstersajten Politism: Ska vi verkligen vara tacksamma för att en arbetsgivare inte tänker diskriminera oss?

I går presenterade den stora socialförsäkringsutredningen sitt slutbetänkande. Utredningen hade kommit överens om att revorna i trygghetssystemen är för stora och att vården behöver mer resurser. Wow!!! Gud vad snällt av Moderaterna! Verkar det vara meningen att man ska tänka.

Det är något dystert över det hela. Tage Erlander myntade på 50-talet begreppet ”de stigande förväntningarnas missnöje” för att förklara varför väljarna inte jublade tillräckligt över den socialdemokratiska reformpolitiken. Erlander såg att medborgarnas förväntningar på samhället blev allt större i takt med att välfärdsstaten byggdes ut och att detta var svårt för S-regeringar att hantera.

Men i original i Aftonbladet hade texten ovan inte en enda länk. (Jo, den hade nyckelordslänkar – som bara går till annat som just Aftonbladet skrivit om till exempel Blondinbella. Inte till källan.)

Och det är inte bara Aftonbladet. SvDs ledare innehåller sällan länkar. Någon enstaka gång har jag sett länkar i en DN-ledare. Och så vidare.

Varför? Vill de inte att man ska gå till källorna? Vad är det för fel på lite folkbildning, och på att bredda konversationen?

#blogg100 #5

Kommentarer

2 kommentarer to “Ledare utan länkar”

  1. Bengt O. Karlsson
    mars 6th, 2015 @ 13:18

    Det där är något som har förundrat -och även retat upp- mig sedan många år. Kan tänka mig två ”förklaringar” dock inte särskilt bra.(1) Man vill inte locka bort läsare från den egna siten. (2) Kan det ha något med ”copyright” att göra? Strängt taget kan man ju säga att du ”publicerar” både politism och psfu ovan. Minns också att danska tidningar utfärdade förbud mot vad man kallade ”deep linking”, dvs man fick enbart länk till tidningens förstasida, inte till enskilda artiklar.

    Vad det än är så är det ju dumt och missar en av de största värden i WWW.

  2. Gustav Holmberg
    mars 6th, 2015 @ 23:55

    Håller med er bägge.

    Sen har vi det relaterade fenomenet med papperslänkar. Hemma har vi SvD (jag gillar papperstidningar till frukosten) och varje dag finns det ett flertal vad jag skulle kalla papperslänkar i tidningen. Det vill säga notiser eller blänkare som är helt icke-informativa puffar för webbmaterial; en intresseväckande rubrik följt av informationen att skribenten X debatterar frågan Y med skribenten Z på SvD:s ledarblogg, tex. Personligen hade jag hellre sett fler sidor och mer text i tidningen, istället för detta analoga klickbete. Känns som om de ökat i antal det senaste året och verkar urholkande på upplevelsen att läsa morgontidningen.

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin