Blind Höna

Sedan 2001

Nagellack

31 mars 2015 | Ingen har kommenterat än

en nagellacksflaska och en isolator för telekablar
Jag anlägger ett plank och gräver grund. Planket står på den gamla vägbanken, och det som kommer upp när vi gräver är gammalt fyllnadsmaterial från gissningsvis 40- och 50-talen: avslagna tegelstenar, delar av gamla betongrör, krossat glas, skärvor av bortkastat porslin.
Men mellan allt det trasiga dyker oförklarligt en alldeles hel liten glasflaska upp, en oskadad isolator till en telefonledning.

Det är inte mycket till arkeologiskt fynd, jämfört med de fantasieggande fynd från sten- och bronsålder och de guld- och silverskatter som den gotländska jorden är så rik på. Men ändå sätter de omedelbart min fantasi i rörelse.
Flaskan verkar troligast ha innehållit en nagellack, eller möjligen parfym. Vem gjorde sig fin med den? För vem? Vem fick telefon till huset med ledningen på den här isolatorn? Vad pratade de om? Ringde kvinnan med nagellacket till någon på just den linjen? Avtalade hon ett möte?

Vi spanar ner i historien som i jorden: där är det svart, oftast bara trasiga skärvor, huller om buller. Någon enstaka gång dyker något helt, blänkande, genomskinligt upp inför våra förvånade ögon. Och det gör bara mysterierna större.

Kommentarer

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin