Blind Höna

Sedan 2001

Alla kvinnor var nakna.

10 april 2015 | 1 kommentar

Entrén till Brooklyn Central Library är verkligen otroligt snygg.

I sitt material, i sina proportioner, i sitt koncept, som ska påminna om en uppslagen bok är den en art deco-klassiker.
Porten är oerhört mäktig och strålar med sina guldfigurer på pelarna.

Men tittar man efter på guldfigurerna ser man något typiskt. Alla män är påklädda – och de gör något arbete: konstnärens, ingenjörens, industriarbetarens …
bilder av män i arbete på pelaren
Alla kvinnor, däremot, är spritt språngande nakna – och de gör ingenting annat än att hoppa om kring lite (de två kvinnofigurerna högre upp på pelaren):
kvinnor på pelaren
Ett enda undantag är gudinnan Pallas Athena, som är klädd i grekisk krigarmundering. Den enda kvinna som gör något läser en bok – men även hon är naken.
En industriarbetare har bar överkropp, men är i övrigt rejält klädd, och har sina verktyg i hand. Men kvinnan är naken – och badar.
vänster pelare

Brooklyn Central Library ritades 1935 av arkitekterna Alfred Morton Githens and Francis Keally, börjad byggas 1938 och stod klar 1941. Egentligen fanns det en tidigare ritning, en byggnad i klassisistisk sekelskiftesstil, men den skrinlades eftersom den skulle blivit för dyr. Art deco-stilen var betydligt billigare att uppföra; det ekonomiska skälet gjorde att även estetiken triumferade.
Jag är ingen större vän av historierevision, och jag tycker monument ska få stå kvar. Men det är en intressant tidsresa till en annan tid, när man ser hur enahanda och fattig människosynen var då – om än guldpläterad.

Update: Men bara några hundra meter från biblioteket finns en modernare gestaltning.

Kommentarer

En kommentar to “Alla kvinnor var nakna.”

  1. Alla kvinnor var bjudna : Blind Höna
    april 12th, 2015 @ 14:23

    […] Brooklyn Central Library ligger Brooklyn Museum. Där finns en slående pendang till bibliotekets nakna muser. Klicka på bilden för att se den i större format på […]

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin