Blind Höna

Sedan 2001

Ett riktigt planetarium, var kan jag finna?

25 april 2015 | Ingen har kommenterat än


Har man en gång varit ett gammaldags planetarium glömmer man det inte. När stjärnhimlen projicerades över en var det en överväldigande upplevelse: intensivt klara lysande ljuspunkter på en totalsvart ”himmel”.

Sedan kom digitala planetarieprojektorer – i princip en oh-projektor, som du har på kontoret, med en jättestor vidvinkellins.

De kunde visserligen projicera rörliga bilder av till exempel Star Trek på insidan av planetariekupolen – men lyskraft och kontrast var långt underlägsna analoga projektorer. Vad man fick se var en mellangrå himmel med ljusgrå, suddiga stjärnor.

De gamla planetarieprojektorerna har på många ställen pensionerats, till förmån för de digitala apparaterna. Kvar står vi med en försämrad användarupplevelse, som närmar sig tv. Men vi hade ju redan tv.

Men kanske finns en räddning. Zeiss lanserar Skymaster Velvet, som är en kombination av en riktig planetarieprojektor och en digital projektor. Och Zeiss lovar att bilden från deras projektor är absolut svart i de svarta delarna – så den skulle alltså inte ljusa upp bakgrunden för stjärnprojektionen. Det bästa av två världar?

Bild: Arch of stars av tom hall nz/flickr under cc-licens.

Kommentarer

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se och ett engelskspråkigt syskon på stupidsystem.org.

Arbetet med bokprojektet "Den svenska bloggens historia" bloggas på blogghistorien.se.

RSS-flöde

Sök

Admin