Blind Höna

Sedan 2001

Kom ihåg Joe Hill

4 april 2015 | Ingen har kommenterat än

Vi lever i en tid där de ekonomiska orättvisorna och ojämlikheten i västvärlden är tillbaka på samma nivå som början av 1900-talet. Arbetarnas rättigheter har pressats tillbaka kraftigt, och ser ut att vara än mer hotade i framtiden.

Men kanske har vi nått en vändpunkt. Till och med konservativa tänkare i USA säger nu att facket behövs, och att arbetarna har för lite makt i förhållande till arbetsgivarna.

I början av 1900-talet verkade Joe Hill som fackföreningsagitatör, poet och framför allt sångare i USA. Hans sånger inspirerade bland andra Woody Guthrie och Bob Dylan.
Hill var invandrare från Sverige, där han föddes som Joel Hägglund i Gävle. 1915 avrättades han i Salt Lake City, anklagad för två mord. Rättegången mot honom var med all säkerhet riggad och Hill var oskyldig. Hans sista ord var ”Sörj inte – organisera er.”

Nu planeras en manifestation för att högtidlighålla Joe Hills minne, i september i USA. Jag har backat projektet på Kickstarter:

Kommentarer

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se och ett engelskspråkigt syskon på stupidsystem.org.

Arbetet med bokprojektet "Den svenska bloggens historia" bloggas på blogghistorien.se.

RSS-flöde

Sök

Admin