Blind Höna

Sedan 2001

Vår nya process

15 oktober 2015 | Ingen har kommenterat än

Av en händelse tittade jag på ordet ”process” i synonymordboken i min bokhylla. Ordboken föreslår alltså utvecklings(-gång), skeende, förändring, ombildning, förlopp, fortgång, kemisk reaktion, samt flera ord som har med processer i domstol att göra: rättstvist, rättegång, med flera.

Inget av de där orden skulle fungera som synonym i en mycket vanlig användning idag: när företag och organisationer pratar om ”sina processer”: vi ska se över våra processer, vi ska kartlägga våra processer, standardisera vår process …

Vi ska se över våra skeenden? Kartlägga vår förändring? Standardisera vår ombildning? Nej, knappast.

Jag hade förväntat mig ord som arbetssätt, arbetsgång eller kanske rutin bland synonymerna. Men de finns inte där.

Synonymordboken är från 1992, visar det sig. Uppenbarligen användes inte ordet process med den betydelse vi nu lägger in i det före 1990-talet; i alla fall inte särskilt mycket.

Men! Ordboken gör en sidohänvisning – ”jfr procedur”. Och si, under procedur hittar vi ord som mer påminner om hur vi idag använder etiketten ”process”: nämligen förfaringssätt, tillvägagångssätt, system, förfarande, teknisk metod.

Så det gamla ordet procedur har kanske helt enkelt fått vika för process? Och kanske blivit mer allmänt på samma gång?

Det skulle krävas lite mer forskning kring detta, förstås. Men det är spännande att hitta ett tydligt exempel på hur ett ord fått nytt innehåll, på förhållandevis kort tid.

PS: En häxprocess är förstås något helt annat.

PPS: Se också (över) våra rutiner. Eller sjung dom.

Kommentarer

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin