Blind Höna

Sedan 2001

En dyster påminnelse om november

9 november 2015 | 2 kommentarer

Caplans butik på Strandgata 34 i Tromsø ser inte märkvärdig ut.

Men i bilden ovan kan man utskilja några ljusare fläckar på trottoaren framför huset. Går man närmare och tittar så kan man se det här:

Daniel, Solly, Hertze och Conrad Caplan – deporterade av nazisterna 1942-43 och mördade i Auschwitz.

Och runt hörnet, snett emot domkyrkan på Kirkegata 10, utanför den här frisören, tidigare Bekledningsmagasinet …

… finns de här stenarna i trottoaren: Rosa, Salomon, Eva och Meyer Leib Shotland – också deporterade 1942-43 och mördade i Auschwitz.

Stenarna lades ner i fjol somras (2014) som en påminnelse om Förintelsen. Det finns 14 stenar på sex olika adresser. Totalt 772 norska judar blev arresterade och skickade till Auschwitz. Bara 34 överlevde.

Startskottet för nazisternas utrotningspolitik mot judar, kommunister, romer, homosexuella var pogromerna idag, den 9 november – det som med en opassande försköning kallats Kristallnatten.

”Natten mellan den 9 och 10 november 1938 brändes och förstördes över 1 400 synagogor och bönehus. Omkring 7 500 judiska butiker fick skyltfönstren krossade, vandaliserades och plundrades. Även judiska bostäder vandaliserades. Judar misshandlades, mördades och många begick självmord i desperation. 30 000 judiska män arresterades och skickades till koncentrationslägren Dachau, Buchenwald och Sachsenhausen.”
Novemberpogromen (Kristallnatten) på Levande historia

Kommentarer

2 kommentarer to “En dyster påminnelse om november”

  1. Bengt O. Karlsson
    november 10th, 2015 @ 18:59

    Intressant att dessa ”Stolpersteine” nu också finns i Norge.De introducerades först av en tysk artist vid namn Günther Nemning och finns nu i ett stort antal tyska städer och även i Österrike och andra grannländer. Här är en länk: http://www.stolpersteine.eu/en/home/

    Åtminstone i Österrike är inte hela lokalbefolkningen lycklig över dessa påminnelser om händelser som man menar borde glömmas så fort som möjligt. ”Glücklich ist/wer vergisst/was doch nocht zum ändern ist” som man sjunger.

  2. Karin
    november 15th, 2015 @ 20:50

    Jag tror att begreppet Kristallnatten är väldigt laddad för många årskullar på 40- 50- och 60-talen. Så till den milda grad att jag för min del aldrig ägt ett kristallglas! Isande hemskt. Så Goebbels eufemistiska propagandatrick funkade inte så bra. I alla fall inte då. Men med senare generationer har nog kunskaperna eroderats en hel del och då kan tillägget ”novemberpogromerna” vara en bra idé.

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin