Blind Höna

Sedan 2001

Måndagsmusik: Tusen års populärmusik med Richard Thompson

21 december 2015 | Ingen har kommenterat än

Vid millennieskiftet bad Playboy ett antal musiker att lista ”de bästa låtarna från förra årtusendet”. Richard Thompson tog dem på orden och skickade en lista som började med Sumer is icumen in – en sång från mitten av 1200-talet. Han hörde aldrig av Playboy igen, men senare satte han ihop en CD och en föreställning med tusen års populärmusik. Här finns en sådan föreställning på YouTube.

Låtarna kommer kronologiskt; du kan hoppa fram till en höjdpunkt från 1900-talet med en fin version av Cole Porters Night and day med Judith Owen vid 54.31, följt av en explosiv Orange Colored Sky (jazz) och Drinking Wine (rock’n’roll). Richard Thompson brukar ofta nämnas som en av världens bästa gitarrister, och i det där lilla svepet hör man med vilken lätthet och följsamhet han spelar i tre helt olika stilar och temperament.

Relaterat: Thompsons satsning påminner förstås om pianisten Jan Johansson som 1969 spelade in boxen Musik genom fyra sekler, med enbart svenska visor.

Kommentarer

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se och ett engelskspråkigt syskon på stupidsystem.org.

Arbetet med bokprojektet "Den svenska bloggens historia" bloggas på blogghistorien.se.

RSS-flöde

Sök

Admin