Blind Höna

Sedan 2001

Oops. ”Mer OPS” från 2013.

10 december 2015 | Ingen har kommenterat än

En fördel med att vara en ekorre är att vanliga dagstidningar kan bli fynd några år senare.
I en debattartikel i Dagens Industri 12 mars 2013 framhåller Maria Rankka att det behövs fler OPS-projekt som Nya Karolinska (NKS) i Stockholm.

I artikeln prisas att bygget av NKS går på tid och håller budget. Mer sånt!

Det var förstås innan Svenska Dagbladet kunde gräva fram att bygget blir tio miljarder dyrare än planerat och flera år försenat.

OPS innebär att privata aktörer lånar upp pengarna trots att staten kan låna till bättre ränta – vilket ger en enorm extrakostnad för skattebetalarna. I avtalen ingår även långtidskontrakt som löper flera decennier för drift och skötsel av fastigheterna.
NKS, liksom ett flertal liknande projekt i Storbritannien, upphandlades också utan konkurrens: det fanns bara ett anbud.

Föga överraskande har det i Storbritannien visat sig att OPS-sjukhusen havererat: Londons motsvarighet till NKS, St Barts and Royal London, skakas av mångmiljardförluster och vården har dömts ut som en av de sämsta i hela Storbritannien. Sjukhuset har inte råd att anställa personal när allt mer pengar går till att betala av på byggnaden. Det finns avtal där det kostar över 4000 pund (cirka 52 000 kronor) att byta en lampa. Problemen är inte isolerade till ett enstaka sjukhus – betalningsmodellerna kallas ”katastrof” och ”skamfläck” och har utarmat den offentliga sektorn. Ytterst få OPS-projekt har startats eter 2010 (samma år som NKS startade.)

Tyska, icke-OPS finansierade toppsjukhus byggs till en tiondel av kostnaderna. Hur kan det vara så? ”Vi började med att fråga oss vad vi skulle använda sjukhuset till”, säger den tyske sjukhuschefen. ”Detta var det stora arbetet.”
Tvärtom mot i Stockholm, där vårdinnehållet presenterades först när byggnaden var nästan klar.

Politikerna ha åkt slalom mellan illröda varningsflaggor och avfärdat all kritik på ett sätt som hade gjort Bagdad Bob generad”, som Anders Cervenka skriver. Och liksom med Nuon-affären kan vi knappast räkna med att någon ställs till ansvar.

Kommentarer

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin