Blind Höna

Sedan 2001

Krig och fred (Война и мир)

5 mars 2016 | Ingen har kommenterat än

Ikväll visas första avsnittet av BBCs stora filmatisering av Lev Tolstojs Krig och fred.

Förstås är det inte den första filmatiseringen. En brittisk-amerikansk filmatisering 1956 hade Audrey Hepburn och Henry Fonda i två av huvudrollerna. Men den monumentala, ikoniska versionen gjordes 1962 till 1966 av den sovjetiske regissören Sergej Bondartjuk.

Det var troligen en av historiens största filminspelningar. Om datoranimering inte är uppfunnet ännu får man ju ta till mer reella metoder för att till exempel återskapa stridsscener som den här:

… Bondartjuk hade ”helt enkelt” 12 000 sovjetiska soldater till sitt förfogande – inklusive ett helt kavalleriregemente (det 11:e) som skapades enbart för filmen! Begreppet ”kostymfilm” har väl aldrig varit mer passande: fler än 35 000 (!) dräkter syddes upp för filmen!

Resultatet, sex timmar långt, precis som BBCs serie, var faktiskt mycket bra (förutom att den sovjetiska filmindustrin hade råfilm av dålig kvalitet att arbeta med). Så bra att denna sovjetiska film vann Oscar för bästa utländska film 1969 – och Henrys dotter Jane Fonda presenterade de nominerade och vinnaren med ett roligt tal.

I december 2015 gjordes en annan monumental gestaltning av Tolstojs epos: fler än ettusen ryssar stafett-läste de 1500 sidorna i Krig och fred i fyra dagars direktsändning. Den tillhörande sajten har en synnerligen ambitiös sida med interaktiv grafik över människorna och händelserna i romanen (klicka för att se en större bild). Tyvärr behöver man kunna ryska …

Kommentarer

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin